Ga naar de inhoud
Economie

Koolmees op zoek naar steun bij oppositie voor pensioenhervorming

Overheidspersoneel verlaat demonstratief de publieke tribune tijdens het algemeen overleg over pensioenonderwerpen in aanwezigheid van minister Koolmees. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maakt een ronde langs oppositiepartijen op zoek naar steun voor hervorming van de pensioenen. Nu het kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is, heeft hij de oppositie hard nodig als hij nog iets voor elkaar wil krijgen op het gebied van de pensioenen.

Onderhandelingen over hervorming van het pensioenstelsel liepen eind vorig jaar stuk. Vakbonden vonden dat het kabinet te weinig bood. Ze willen de AOW-leeftijd voorlopig bevriezen op 66 jaar.

Voor mensen met zware beroepen moet het mogelijk worden om eerder te stoppen met werken. En er moet een oplossing komen voor mensen die er door alle veranderingen op achteruit dreigen te gaan.

Op bezoek bij Asscher en GroenLinks

Op zijn ronde langs oppositiepartijen bezoekt Koolmees vanmiddag PvdA-leider Lodewijk Asscher. Later gaat hij ook nog bij GroenLinks langs. Asscher heeft al laten doorschemeren dat het kabinet het met een beter bod moet komen wil het steun krijgen van zijn partij.

Net als de vakbonden wil de PvdA dat de pensioenleeftijd minder hard stijgt, en dat er een regeling komt voor mensen met zware beroepen. Volgens Asscher is daar zeker vijf miljard euro extra voor nodig.

Actiedag

Vakbonden hebben al een nieuwe grote actiedag aangekondigd voor 29 mei. Het protest moet nog groter worden dan de actiedag vorige week, die na de aanslag in Utrecht voortijdig moest worden afgebroken.

Begin deze week ontving de minister de vakbonden nog. Volgens vakbond CNV heeft Koolmees bij die gelegenheid 'op geen enkele manier laten blijken' bereid te zijn met een beter bod te komen.