Ga naar de inhoud
Economie

Zweedse belegger koopt duizenden Nederlandse huurwoningen

De Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden heeft 9544 Nederlandse huurwoningen gekocht van de Britse belegger Round Hill. De Zweden noemen de Nederlandse markt interessant, wegens het woningtekort en de mogelijkheid om jaarlijks de huren te verhogen.

Heimstaden maakte de deal, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is, vanmorgen bekend. De ruim 9000 woningen die de Zweden kopen liggen verspreid door Nederland, maar het gros ligt in de Randstad.

De woningen leveren jaarlijks 76 miljoen euro aan huurinkomsten op, waarmee een operationele winst van 51 miljoen wordt geboekt. 

Interessant om woningtekort

Heimstaden volgt de Nederlandse woningmarkt naar eigen zeggen al een tijdje. Een half jaar geleden kocht het voor 22 miljoen euro een appartementencomplex in Utrecht

De Zweedse belegger vindt Nederland interessant wegens het groeiende woningtekort en de jaarlijkse huurverhogingen die hoger zijn dan de inflatie.

Huurders kennen eigenaar niet

Huurders merken van dit soort overnames doorgaans weinig, zegt hoogleraar Huizenmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft). "Vaak weten huurders ook niet wie de daadwerkelijke eigenaar is, omdat de woning vaak verhuurd wordt via makelaarskantoren."

Ondanks de voor huurders beangstigende woorden over huurverhogingen, hoeven zij niet per sé bang te zijn dat de huren ineens omhoog schieten. "Ze zullen de huren niet te snel verhogen omdat het verloop van huurders dan te hoog wordt. Dat kost ook geld, want dan staat een woning een tijdje leeg."

Lange termijn

Dat hangt wel af van wat voor soort belegger het is, legt Boelhouwer uit. Binnenlandse vastgoedbeleggers zoals Vesteda, dat investeringen beheert voor institutionele beleggers zoals ambtenarenfonds ABP, exploiteren vaak op langere termijn.

Dat soort beleggers zijn vaak voorzichtiger met hoge huurverhogingen en zetten niet in op flinke verhogingen, zegt Boelhouwer. Voor buitenlandse beleggers of beleggers die op kortere termijn winst willen halen, zal dat anders zijn. "Het zal een afweging zijn tussen het risico van mutaties en het maximale uit de markt halen."

Britse belegger

Deze zomer doken de eerste geruchten op dat Round Hill de woningen in Nederland van de hand wilde doen.

Sinds de crisis bouwde de Britse belegger zijn portefeuille langzaam uit tot de bijna 10.000 woningen die het nu verkoopt aan Heimstaden. Het kocht onder meer 4000 woningen van het Wooninvesteringsfonds, dat vastgoed opkocht van noodlijdende woningcorporaties.