Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

EU-landen nemen meer tijd voor besluit over omstreden WW-export

27 maart 2019 15:10 Aangepast: 27 maart 2019 17:36
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Een besluit over nieuwe EU-regels voor ruimere WW-mogelijkheden voor arbeidsmigranten wordt vandaag niet genomen door EU-landen in Brussel. Er is minstens een dag extra uitgetrokken om alle landen te overtuigen in te stemmen met de regels. Grote vraag is of er op de valreep nog grote aanpassingen mogelijk zijn.

Op dit moment wordt er door vertegenwoordigers van EU-landen vergaderd over Europese plannen die het makkelijker maken om een werkloosheidsuitkering mee te nemen bij het verlaten van een land.

Meer tijd nodig

Maar daar is meer tijd voor nodig dan gedacht, zegt een woordvoerder van de Roemeense EU-voorzitter die het wetgevende proces van de EU-landen begeleidt tegen RTL Z.

"Er waren vandaag veel vragen van landen in de vergadering", zegt ze. "Daarom is er morgen nog een vergadering gepland, en misschien volgt er vrijdag nog een", zegt ze. De Roemenen hopen dat er op vrijdag een definitief besluit genomen wordt over het pakket van plannen waar de WW-export onderdeel van is.

Nederland fel tegenstander

Nederland is tegen de EU-plannen waar nu nog in staat dat je langer met behoud van je Nederlandse ww-uitkering werk kan zoeken in een andere lidstaat. Nu kan een uitkering drie maanden nog worden meegenomen naar een ander land, dat moet volgens de plannen zes maanden worden.

Nieuwsuur onthulde onlangs nog dat Poolse werknemers vaak misbruik maken van de mogelijkheid om met behoud van uitkering naar Polen terug te gaan.

Kosten: 16 miljoen euro per jaar

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat hij niet aan de noodrem wil trekken om Europese plannen te blokkeren. Maar vandaag lijkt er toch wat beweging te zijn bij de Raad van de EU, het wetgevende orgaan waarin EU-landen besluiten nemen.

Als de ruimere regels van kracht worden, kost dat de Nederlandse schatkist jaarlijks waarschijnlijk zeker 16 miljoen euro.

Uitstel is winst

Minister Koolmees laat aan RTL Z weten dat hij nog steeds voorzichtig is over de kans dat er iets te veranderen is. Als Nederland moeten we ons niet rijk rekenen over het uitstel. "Ik ben nog steeds voorzichtig en dat blijf ik tot vrijdag. We moeten ons als Nederland blijven inzetten om te voorkomen dat er slechte wijzigingen worden doorgevoerd." 

"Dat het besluit nu wordt uitgesteld is winst", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Waarschijnlijk is dit te danken aan de zware politieke druk van de hele Tweede Kamer. Minister Koolmees dacht dat de mogelijkheden al waren uitgeput. Het is nu wel afwachten of er daadwerkelijk nog iets aan de plannen wordt veranderd. Of dat het alleen uitstel van executie is geweest."

Waslijst met vragen

Volgens het ANP is Nederland een van de landen die samen met Duitsland, Luxemburg, België en Denemarken een lange lijst met vragen heeft ingediend over de wet.

Zo willen ze weten waarom de mogelijkheid om een werkloosheidsuitkering naar het buitenland mee te nemen in de nieuwe plannen is uitgebreid van drie tot zes maanden. Ook vragen ze opheldering over hoe wordt gecontroleerd of een uitkeringsgerechtigde zich in zijn thuisland aan de sollicitatieplicht houdt en wie bepaalt of en wanneer in geval van fraude de uitkering wordt gestopt.

Aanpassingen mogelijk?

Over de waslijst met vragen wil de woordvoerder van de Roemeense EU-voorzitter niets kwijt. Wel wijst ze erop dat er al sinds 2016 gepraat wordt over dit complexe pakket aan maatregelen om de sociale regels aan te passen, zodat het makkelijker wordt om in een ander land te werken.

Ze durft niet in te schatten of er nog een kans is dat er grote veranderingen doorgevoerd kunnen worden na zo lang onderhandelen. "Wij willen ervoor zorgen dat alles duidelijk is. We willen geen besluit nemen voordat alle vragen zijn beantwoord."

Mochten de EU-landen vrijdag een akkoord sluiten over de regels, dan moet daarna het Europese Parlement ermee instemmen. Waarschijnlijk zullen de voorstanders alles op alles zetten om het wetgevende proces voor de Europese verkiezingen in mei helemaal te hebben afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore