Economie

Brievenbussen verdwijnen massaal: hier haalde PostNL ze weg

27 maart 2019 16:48 Aangepast: 28 maart 2019 11:36
Weggehaalde brievenbussen op een opslagterrein van PostNL. Beeld © ANP

Denk jij ook wel eens: hey, waar is mijn brievenbus gebleven? Dat is geen gekke vraag. In ruim drie jaar tijd haalde PostNL bijna de helft van alle bussen weg. Het bedrijf doet dit omdat er steeds minder post wordt verstuurd. We hebben uitgezocht waar ze zijn verdwenen of nog gaan verdwijnen.

De ene plaats wordt zwaarder getroffen dan de andere: in ruim honderd van de bijna vierhonderd steden en dorpen in Nederland is bijna de helft van de brievenbussen verdwenen. Het aantal brievenbussen daalt van in totaal 19.000 in 2016 tot ruim 10.000 als de operatie halverwege dit jaar is afgerond.

Benieuwd waar PostNL brievenbussen heeft weggehaald en waar ze zijn blijven staan? Dat kun je hieronder checken:

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw tabblad te openen.

Teruggeplaatst na klachten

De cijfers zijn van voordat PostNL begon met het weghalen van de brievenbussen. Soms heeft het bedrijf, na klachten van omwonenden of toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, brievenbussen teruggeplaatst.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Groningse gehucht Overschild en op nog 'enkele tientallen' plekken. Hierdoor kunnen de locaties in ons tooltje iets verschillen van de actuele situatie. Dat overzicht vind je hier

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL plaatst onder dwang brievenbus terug in Gronings gehucht

Meeste weg in de hoofstad

De Groningse plaats Bellingwedde wordt relatief het zwaarst getroffen door de maatregel: daar verdwijnen 12 van de 19 brievenbussen: zo'n 63 procent.

In absolute aantallen haalt PostNL in Amsterdam de meeste brievenbussen weg: daar verdwijnen er 314, iets meer dan de helft van de oorspronkelijke 675 blijven staan.

Eilandbewoners van Vlieland en Schiermonnikoog ontspringen de dans: de respectievelijk 4 en 5 brievenbussen daar blijven allemaal staan.

Minder brieven

In 2000 werden er nog 22 miljoen brieven en kaartjes per dag verstuurd, dit jaar schat het bedrijf dat het er nog 7 miljoen per dag zijn. Om dan toch 5 dagen in de week langs alle brievenbussen te rijden, kost het bedrijf geld.

Het bedrijf kon niet direct zeggen wat het met de operatie bespaart, omdat het proces nog niet is afgerond. Vorig jaar haalde PostNL een omzet van 2,7 miljard, de winst kwam uit op 127 miljoen euro.

Maximaal 1 kilometer afstand

PostNL kon niet zomaar brievenbussen weghalen, daar moest onder meer de wet voor worden veranderd. Het bedrijf was tot 2016 als uitvoerder van de zogeheten Universele Postdienst (UPD) wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat in plaatsen met meer dan 5000 inwoners iedereen maximaal 500 meter hoeft te lopen voor een brievenbus.

Met de nieuwe Postwet werd die afstand verdubbeld tot 1 kilometer. Daardoor kon het bedrijf een fiks aantal brievenbussen schrappen.

Overleg

Daarbij ging het niet over één nacht ijs: er is overlegd met landelijke en lokale belangenverenigingen. Zo zijn bijvoorbeeld ouderenorganisaties Anbo en Unie KBO en het RIVM, de onafhankelijke overheidsadviseur voor gezondheid om advies gevraagd. Bij ziekenhuizen zijn de brievenbussen sowieso niet verplaatst.

De operatie begon op dezelfde dag als dat de nieuwe wet van kracht werd, 1 januari 2016. Als eerste was de provincie Flevoland aan de beurt, vanaf volgende week wordt begonnen het het weghalen van brievenbussen in Amsterdam.

Dat is de laatste plaats waar het oude aantal nog staat, in de zomer van dit jaar verwacht PostNL klaar te zijn in de hoofdstad.

Reserves

De weggehaalde brievenbussen worden overigens opgeslagen. "We gebruiken die als reserve, bijvoorbeeld om brievenbussen die door vuurwerk zijn beschadigd, te vervangen", vertelt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL vult laatste postzakken gewoon weer als monopolist

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore