Economie

Europees Parlement: Nederland is een belastingparadijs

26 maart 2019 17:27 Aangepast: 26 maart 2019 17:27
Nederland is een belastingparadijs, vindt een meerderheid van het Europees Parlement. Beeld © ANP

Nederland is een belastingparadijs. Net als Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement.

Vandaag werd gestemd over een motie van PvdA-Europarlementslid Paul Tang die vindt dat deze landen op de lijst met fiscaal foute landen horen. In 2017 haalde een vergelijkbare motie van Tang het net niet

Nauwelijks gevolgen

Dat Nederland nu op papier ook een belastingparadijs genoemd wordt, heeft in de praktijk weinig gevolgen. Nederland wordt bijvoorbeeld niet gestraft door Europa.

Toch is Tang blij met de uitspraak. "Het is een duidelijk politiek signaal vanuit het Europees Parlement dat laat zien hoe Europa naar Nederland kijkt", zegt Tang. "Het vraagt om een reactie van politiek Den Haag want het is ook een smet op het blazoen."

Discussie

Tot nu toe zijn er alleen landen van buiten de EU op een zwarte lijst met belastingparadijzen beland. Ook daar komt Nederland nu niet op terecht.

Volgens Tang betekent het besluit van het Europarlement vooral dat er een discussie moet ontstaan over het toevoegen van Nederlandse landen aan die lijst. "En als je dan op die lijst belandt dan kunnen er ook sancties volgen. De eerste stap daarvoor is nu gezet."

Twee dingen veranderen

Om van het stempel belastingparadijs af te komen moet Nederland wat Tang betreft twee dingen veranderen. Ten eerste moeten schimmige belastingconstructies zoals brievenbusfirma's verder worden aangepakt. Ten tweede moet Nederland meedoen aan de hervormingen van winstbelastingen en niet direct de hakken in het zand zetten, aldus Tang. 

"We moeten durven problemen te benoemen, namen en rugnummers, anders verandert er niets", vindt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van