Economie

Groep rijke Nederlanders haalt 200 miljoen weg uit olie, gas en steenkool

26 maart 2019 09:44 Aangepast: 26 maart 2019 09:45
Frank van Beuningen, Margaret McGovern en Leonard van Oord. Beeld © DivestInvest

Onder aanvoering van een telg uit miljonairsfamilie Van Beuningen beloven 22 rijke Nederlanders hun investeringen in fossiele energie af te bouwen. Binnen nu en drie tot vijf jaar haalt de groep hun vermogen van bij elkaar opgeteld zo'n 200 miljoen euro weg uit olie, gas en steenkoolbedrijven.

De ondertekenaars van de zogenaamde 'pledge' doen dit omdat 'zij niet willen dat hun vermogen bijdraagt aan het veroorzaken van desastreuze klimaatverandering', meldt het persbericht.

Drijvende kracht achter het initiatief is Frans van Beuningen, afkomstig uit de familie die een van de grootste bedrijven van Nederland oprichtte, SHV. 

'Tijd om naar voren te stappen'

"Waar wij ons normaliter stil houden is het nu tijd om naar voren te stappen. Nu. Stop met fossiele energie. Stop met gebruiken van je kapitaal om een klimaatcrisis te financieren", aldus Van Beuningen, oprichter van Pymwymic. Dat is een investeringsbedrijf dat alleen geld stopt in duurzame bedrijven.

De belofte is onder meer getekend door Leonard van Oord, telg uit de bekende baggeraarsfamilie. "Wij zijn ons bewust dat wanneer wij oprecht zijn in onze zorgen over het klimaat, wij ook de daad bij woord moeten voegen", geeft hij als reden om mee te doen.

'Liefst op de achtergrond'

Het is onbekend wie er nog meer getekend hebben. "Vermogende mensen houden zich in Nederland het liefst op de achtergrond", aldus Van Beuningen in Het Financieele Dagblad.

Hij heeft zelf zijn investeringen in fossiele energie al afgebouwd tot 1 procent van zijn totale belegginsportefeuille. En ook dat zal verkocht worden. Hij is niet bang dat ondertekenaars zich niet aan hun belofte zullen houden op het moment dat hun rendement in gevaar komt. "Ik ken ze bijna allemaal persoonlijk, en geloof dat ze zich aan hun belofte zullen houden."

Het Nederlandse initiatief volgt op de wereldwijde DivestInvest-beweging, onder wiens vlag al 8 biljoen dollar aan vermogen uit fossiele bedrijven is gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell gaat beloning top aan klimaatdoelen koppelen, 'knieval' voor aandeelhouders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van