Ga naar de inhoud
Economie

Koolmees: geen noodrem tegen soepelere export ww-uitkering

Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Nederland gaat niet aan de noodrem trekken om Europese plannen te blokkeren die het makkelijker maken om een werkloosheidsuitkering mee te nemen bij het verlaten van een land.

Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Al maanden probeert Nederland de maatregel van tafel te krijgen, maar zonder succes.

Nederland gaat wel tegen stemmen, maar veel maakt dat niet uit. Een meerderheid van de EU-landen is waarschijnlijk vóór en dus gaan de plannen gewoon door.

Noodremprocedure

Nederland zou nog gebruik kunnen maken van de zogenaamde Europese noodremprocedure, maar dat is volgens de minister een te zwaar middel. Het zou volgens Koolmees tot veel onbegrip leiden en de Nederlandse positie in Europa schaden. 

Makkelijker in ander land werken

Er wordt al sinds 2016 gepraat over aanpassing van sociale regels, zodat het makkelijker wordt om in een ander land te werken. Die regels moeten voorkomen dat werknemers dubbel of juist helemaal niet verzekerd zijn, en dat ze opgebouwde rechten verliezen als ze in een ander land gaan werken.

In de plannen van de Europese Commissie staat nu ook dat je langer met behoud van je Nederlandse ww-uitkering werk kan zoeken in een andere lidstaat. Nu kan een uitkering drie maanden nog worden meegenomen naar een ander land, dat moet zes maanden worden.

'Te weinig prikkels om te gaan werken'

Het kabinet is bang dat onder de nieuwe regels er 'te weinig prikkels zijn voor mensen om weer aan het werk te gaan'. Zeker omdat het gemiddelde salaris in een aantal lidstaten lager ligt.

Onlangs onthulde Nieuwsuur nog dat Poolse werknemers vaak misbruik maken van de mogelijkheid om met behoud van uitkering naar Polen terug te gaan.

Ruime mogelijkheden om uitkering te exporteren

Wat Koolmees wel met een aantal andere landen voor elkaar heeft gekregen is dat het langer duurt voordat je recht krijgt op een Nederlandse ww-uitkering.

Maar de ruimere mogelijkheden om een werkloosheidsuitkering te exporteren staan - ondanks de bezwaren van verschillende landen - nog altijd in de conceptrichtlijn.

Als de ruimere regels van kracht worden, kost dat de Nederlandse schatkist jaarlijks waarschijnlijk zeker 16 miljoen euro.

Plannen dwarsbomen

Vorige week riep de Tweede Kamer de minister nog unaniem op om te laten weten hoe het voorstel kan worden geblokkeerd. "Waarschijnlijk is met het antwoord dat verder verzet weinig zin heeft, de kous dan ook nog niet af”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Export van uitkeringen waar wij hier in Nederland premie voor betalen ligt altijd heel gevoelig. Er zullen zeker partijen zijn die willen dat de minister tot het uiterste gaat om de huidige plannen te dwarsbomen, of dat het Nederlandse aanzien in Europa nou schaadt of niet.”

Debat aangevraagd

PVV-kamerlid Léon de Jong noemt het 'ongelooflijke slappe hap' van minister Koolmees. Hij eist dat de minister alsnog de noodremprocedure in gang zet om de plannen van tafel te krijgen. De Jong heeft daarom een debat aangevraagd met Koolmees.

Marianne Thyssen, Eurocommissaris voor Sociale Zaken, stelt via een Facebook-bericht dat de maatregelen in het belang zijn van alle Europese burgers die buiten de landsgrenzen werken. "De negatieve ruchtbaarheid rond dit akkoord is dan ook onterecht."