Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Brussel draait op voor miljoenenflater medicijnagentschap EMA

26 maart 2019 06:03 Aangepast: 26 maart 2019 10:18
Zakenwijk Canary Wharf in Londen Beeld © Getty

Het Europees Medicijnagentschap EMA wacht een miljoenenstrop vanwege het vertrek van het kantoor uit Londen. EMA is sinds deze maand gevestigd in Amsterdam, maar komt niet van het Britse huurcontract af. Het moet het pand renoveren en klaarmaken voor een nieuwe huurder of anders nog 20 jaar huur betalen.

Als er geen nieuwe huurders komen in het prestigieuze EMA-pand van de Britse Canary Wharf Group, moet EMA nog tot 2039 huur betalen. Dat zou in totaal 575 miljoen euro zijn.

EMA heeft nog een huurcontract voor die periode en wil de huur opzeggen, maar de Britse rechter verplicht het agentschap te blijven betalen. De rechter vindt brexit onvoldoende reden om het contract te beëindigen.

EMA vertrekt uit Londen omdat met de brexit ook Europese instellingen uit het land moeten vertrekken. Na een felle strijd wist Amsterdam het prestigieuze kantoor binnen te halen.

Confidentieel

Er is een mogelijke oplossing voor EMA, maar die kost ook veel geld. EMA kan het pand laten renoveren voor een bedrag van omgerekend 67 miljoen euro en het daarna onderverhuren. Er zou al een huurder geïnteresseerd zijn.

Om die uitgave te doen heeft EMA toestemming nodig vanuit Brussel. 

Een medewerker van de op de zaak gespecialiseerde Duitse europarlementariër Monica Hohlmeier bevestigt de aanvraag van EMA. "Het parlement heeft de middelen ervoor gereserveerd. Maar het is confidentieel gebleven omdat EMA nog in onderhandeling is met de verhuurder."

EMA reageert niet op vragen van RTL Z.

Het Europees Parlement bevestigt dat er 67 miljoen euro is gereserveerd voor de zaak. 28 miljoen euro daarvan komt op de Europese begroting van dit jaar. De rest op die van volgend jaar. 

Spark

EMA klaagde bij de rechter over het feit dat ze dubbele huur moet betalen, zowel in Amsterdam als in Londen. In Amsterdam zit EMA voorlopig in het Spark-gebouw in Sloterdijk. Sinds deze maand werkt EMA vanuit Amsterdam. 

Het EMA kantoor in aanbouw aan de Zuidas in Amsterdam Het EMA kantoor in aanbouw aan de Zuidas in Amsterdam

Rijksvastgoedbedrijf

De Nederlandse staat heeft het Spark-gebouw waar EMA nu tijdelijk zetelt gekocht voor 42,8 miljoen euro omdat dat goedkoper was dan huren. 

Het is de bedoeling dat EMA eind van dit jaar verhuist naar het in aanbouw zijnde kantoor aan de Zuidas.  

Dat gebouw kost 255 miljoen euro en is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het wordt straks verhuurd aan EMA. Er komen 900 mensen te werken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore