Economie

Minister: Verbod pulsvisserij is onterecht en onbegrijpelijk

23 maart 2019 13:02 Aangepast: 12 mei 2020 12:49
Minister Schouten in gesprek met Urker vissers, Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw haalt hard uit naar de voorstanders van het verbod op pulsvisserij in de EU. Ze noemt het voornemen 'onterecht en onbegrijpelijk'. Wel kan ze een handvol vissers nog een paar maanden extra tijd geven.

Schouten schreef gisteren een brief aan de Nederlandse pulsvissers, die al lange tijd in onzekerheid zitten over hun toekomst.

Akkoord over verbod

In februari werd er een Europees akkoord bereikt om het pulsvissen bijna helemaal te verbieden, tot grote onvrede van Nederland. Bij het pulsvissen wordt gebruik gemaakt van stroomstoten in de bodem, waardoor de vissen het net in zwemmen.

Volgens Nederland is dat juist een milieuvriendelijke manier van vissen, omdat er niet met netten over de bodem wordt gesleept. Vooral de Franse vissers voelen zich hierdoor bedreigt, omdat ze het oneerlijke concurrentie vinden. Frankrijk heeft dan ook hard getrokken aan een verbod: met succes.

Het Europese akkoord komt erop neer dat pulsvisserij per 1 juni al verboden wordt, met een overgangsperiode voor een kleine groep vissers die loopt tot 1 juli 2021. De enige hoop die de vissers nog mogen koesteren is dat het Europees Parlement in april niet instemt met de nieuwe regels, maar die kans lijkt heel klein.

Geen duidelijkheid

Schouten zegt in de brief dat ze de 79 kotters die pulsvissen nog steeds geen duidelijkheid kan geven over hun vergunningen, zolang er geen definitief goedgekeurde regelgeving ligt. Waarschijnlijk zal slechts een klein deel nog tot 2021 uitstel krijgen. In eerste instantie werd er uitgegaan van 42 schepen die een vergunning voor onbepaalde tijd hebben, maar dat lijken er slechts 10 tot 15 te worden.

37 kotters kregen in 2014 een vergunning voor slechts vijf jaar, hoewel de verwachting was dat die vergunningen gewoon verlengd zouden worden. Wel werd toen al gezegd dat verlenging afhankelijk was van Europese besluitvorming over de pulsvisserij. Die vergunningen lopen de komende maanden al af.

Een aantal van hen krijgt nu toch nog even respijt. Alle vergunningen die voor 1 juni aflopen, de datum dat het verbod ingaat, worden verlengd tot en met 31 mei, schrijft de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van