Economie

Hoe leer je kinderen met geld omgaan? 'Een miskoop hoort erbij'

25 maart 2019 06:07 Aangepast: 25 maart 2019 08:20
Koningin Maxima deelt gelddiploma's uit op een basisschool. Beeld © ANP

Hoeveel zakgeld moet je iedere week aan je kinderen geven? Het is een vraag die bij veel ouders speelt. Je wil je kinderen immers leren dat geld waarde heeft. Maar de hoogte doet er eigenlijk niet zo veel toe. Er zijn namelijk meer manieren om je kind met geld om te leren gaan.

Vandaag wordt de jaarlijkse Week van het geld afgetrapt. Onder meer banken en het ministerie van Financiën hameren deze dagen extra op het belang van op jonge leeftijd goed leren omgaan met geld. Daar hoort zakgeld en kleedgeld bij.

Zondagsgeld

Bijna zeven op de tien basisschoolkinderen krijgt zakgeld, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Kinderen van vijf jaar oud krijgen gemiddeld 50 eurocent per week. Hoe ouder, hoe hoger het zakgeld. Kinderen in groep acht krijgen tussen de 2,30 en 3 euro.

Het viel het Nibud op dat niet iedere ouder even consequent is met het geven van zakgeld. Terwijl dat wel belangrijk is. "Geef op een vast moment, net zoals dat gaat met salaris of een uitkering", vertelt woordvoerder Karin Radstaak van het Nibud. Iedere zondag zondagsgeld dus.

Plannen en sparen

Als een kind weet wanneer het zakgeld komt, kan daaromheen gepland worden. Dat is een belangrijk onderdeel van met geld om leren gaan. Hoeveel er gegeven wordt, vindt ze niet eens zo belangrijk. "Het gaat om de afspraken en regels die je hanteert. Maak afspraken wat een kind moet doen van het zakgeld."

Een van die afspraken kan sparen zijn. Want wie spaart, moet soms een paar weken wachten voordat er iets gekocht kan worden van het zakgeld. "Ze moeten leren hun directe behoefte uit te stellen", legt Radstaak uit. "Maak met je kind een spaarplan."

Overstappen naar internetbankieren

Zo'n spaarplan werkt anders bij jonge kinderen dan bij oudere kinderen. Radstaak raadt aan om met jongere kinderen te werken met muntjes. Zodat ze weten dat twintig muntjes van vijf cent dezelfde waarde vertegenwoordigen als een euromunt. "Ze leren tellen, ze leren rekenen. Ze zien de spaarpot voller worden."

Bij oudere kinderen komt de bankrekening en de pinpas al snel om de hoek kijken. Op veel middelbare scholen kan alleen nog maar betaald worden met een pinpas. Het Nibud adviseert dan ook om een paar jaar eerder al daarmee te beginnen.

"Vanaf een jaar of tien is het handig om het zakgeld over te maken naar je kind." Zo leren kinderen pinnen, hoe je veilig een pas bewaard en de pincode onthoudt. Ook komen ze er zo achter hoe bij- en afschrijvingen werken.

Bankapps voor kinderen

Geen overbodige luxe, want de meeste bankapps zijn voor kinderen niet anders van voor volwassenen. Daar lijkt wel verandering in te komen. Zo heeft de Rabobank de app PinPin, waarmee kinderen leren internetbankieren. Het ziet er een stuk vrolijker uit en ouders kunnen meekijken.

Dan is er ook nog een nieuwe speler op het gebied van internetbankieren voor jonge kinderen: Otly. Net als PinPin een soort digitale spaarpot. Bankrekeningen van Bunq kunnen al gekoppeld worden aan Otly. Door de nieuwe betaalwet PSD2 kunnen in de toekomst alle bankrekeningen aan dit soort apps gekoppeld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kinderen krijgen zakgeld steeds vaker gestort: 'Met een pinpas kan ik meer kopen'

Kleedgeld

De meeste ouders beginnen met het geven van kleedgeld als hun kroost naar de middelbare school gaat. Het aanmeten van een eigen kledingstijl wordt dan belangrijker en daar hoort het maken van eigen keuzes bij.

Radstaak adviseert om kleedgeld apart, naast zakgeld, te geven. "Maak ook daar weer afspraken over." Wat betaalt het kind er zelf mee? Neem je zelf nog een deel van de kledingkosten voor rekening? De meeste ouders geven 50 euro aan kleedgeld per maand. Dat komt dan bovenop het zakgeld van 15 tot 30 euro per maand, afhankelijk van de leeftijd.

Langetermijndenken

Hoewel kleedgeld klinkt alsof het bedoeld is om kleding van te kopen, is het dat eigenlijk niet. Net als zakgeld is kleedgeld een vorm van leergeld. Juist met kleedgeld leren kinderen op nog langere termijn vooruit plannen.

Een paar dure schoenen, daar moet soms maanden voor gespaard worden. En iedereen weet dat juist bij kleding geregeld verkeerde keuzes worden gemaakt. Inderdaad, die ene trui die al jaren in de kast hangt en nooit gedragen wordt. "Laat het kind gerust fouten maken. Een miskoop hoort erbij", besluit ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`