Economie

EU geeft May uitstel voor brexit tot 22 mei

21 maart 2019 23:48 Aangepast: 22 maart 2019 12:04
Premier Mark Rutte en premier Theresa May bij de EU-top over de brexit. Beeld © AFP

In Brussel hebben de regeringsleiders van de Europese Unie premier Theresa May uitstel gegeven voor de brexit. De EU is bereid de brexit tot 22 mei uit te stellen. Het Britse Lagerhuis moet dan wel volgende week instemmen met de deal die nu op tafel ligt.

Doet het parlement dat niet, zoals ze dat al twee keer eerder niet hebben gedaan, dan wordt de datum vervroegd. De EU kan dan uitstel verlenen tot 12 april. Dat is de laatste dag voor de Britten om te beslissen of ze aan de Europese verkiezingen willen meedoen.

Toch voorbereiden op no-deal

Met dit voorstel van de regeringsleiders is de dreigende no-deal-brexit op 29 maart van de baan. Toch zegt EU-president Tusk dat de Europese Unie zich blijft voorbereiden op een no-deal-brexit.

Urenlang overleg

De regeringsleiders hebben daar na urenlang beraad een knoop over doorgehakt op een top in Brussel. Het overleg duurde veel langer dan verwacht, maar premier Mark Rutte noemt de uitkomst wel 'relatief goed nieuws'. "Hiermee is ongeluk volgende week voorkomen." 

Met deze scheidingsvoorwaarden ligt de keuze voor wat voor soort brexit er komt en wanneer die ingaat helemaal in Londen.

"Door deze twee nieuwe deadlines te stellen, hebben de Europese leiders een beetje tijd gekocht", stelt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar het politieke probleem, de verdeeldheid in Londen, is hiermee niet opgelost. Met de deadlines hoopt men het Britse parlement alsnog richting een deal te dwingen, maar of dat lukt is maar de vraag. De brexit is dus even uitgesteld, maar de onduidelijkheid blijft."

EU-top in Brussel

De leiders van de 27 EU-landen zijn in Brussel bijeen gekomen voor een top, waar de brexit hoog op de agenda staat. In de middag werd eerst een kleine twee uur met Theresa May gesproken, over haar verzoek tot uitstel tot 30 juni. 

Maar die datum willen de Europese regeringsleiders niet, omdat er tussen 23 en 26 mei Europese verkiezingen worden gehouden. May wil daar onder geen beding aan meedoen. Een verlenging tot na 22 mei is daarom voor de EU niet bespreekbaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

May vraagt EU om kort uitstel van brexit tot 30 juni

Derde stemming in parlement

May vroeg woensdag in een brief aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, om uitstel tot 30 juni. Zij is tegen langer uitstel, dat zou uitdraaien op het eindeloos wegen van opties en navelstaren in het Britse parlement.

De Britse premier wil het brexitakkoord dat zij uitonderhandelde met de EU voor een derde keer voorleggen aan het Britse parlement. Dat wil zij doen voor de brexitdatum, volgende week vrijdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van