Economie

Fransen willen meer aandelen Air France-KLM, Nederland niet

21 maart 2019 10:19 Aangepast: 21 maart 2019 11:08
Toestellen van Air France-KLM op Schiphol. Beeld © ANP

De Franse Staat sorteert voor op een vergroting van zijn aandelenbelang in Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft zogenaamde converteerbare obligaties uitgegeven en de Franse regering wil een deel daarvan hebben. De Nederlandse staat niet.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM haalt met converteerbare obligaties zo'n 500 miljoen euro op, het gaat om een lening die op termijn kan worden omgezet in aandelen. De Franse staat koopt ook een deel van die obligaties, namelijk voor 70 miljoen euro, zo kunnen de Fransen uiteindelijk hun belang uitbreiden in de maatschappij. 

Omdat Nederland geen converteerbare obligaties koopt, kan het belang van Frankrijk op termijn groeien ten opzichte van dat van Nederland. In principe maakt dat verschil niet zoveel uit. Het was er de Nederlandse overheid bij de aankoop van de aandelen om te doen om op gelijk niveau te kunnen praten met de Fransen, als het belang van de Fransen iets groeit ten opzichte van de Nederlanders verandert dat vrijwel niets aan de onderhandelingspositie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat kan de staat met 14 procent in Air France-KLM? 'Best wel veel'

Verwatering

De Fransen hebben de converteerbare obligaties naar rato gekocht, dat betekent dat als de obligatie worden geconverteerd (omgezet) in aandelen, het belang van de Franse staat niet verwatert,maar juist precies op 14,3 procent blijft.

Het aantal aandelen in Nederlandse handen stijgt dan niet, terwijl het totale aantal uitstaande aandelen wél toeneemt. Het relatieve belang van Nederland zal dan dus dalen.

Nederland

De Nederlandse regering kocht onlangs een pakket aandelen van Air France-KLM, maar zei eerder al niet in te tekenen op de uitgifte. Volgens het ministerie van Financiën is verwatering van dat belang momenteel niet aan de orde.

Als de obligaties daadwerkelijk omgezet worden in aandelen, dan bekijkt het ministerie op dat moment of er maatregelen tegen verlies aan invloed nodig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland koopt zich in bij Air France-KLM. Hoe zit dat?

VEB niet blij

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt tegen RTL Z dat de situatie sowieso gelijk blijft. Want wie er ook bijkoopt: de VEB is niet blij dat overheden zich met een beursbedrijf bemoeien.

Joost van Doesburg, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, vindt de aankoop van de Fransen echter niet zo erg. 

Koers 70 procent boven huidige niveau

De converteerbare obligaties die Air France-KLM nu uitgeeft kunnen tegen een koers van 17,92 euro in aandelen worden omgewisseld. Dat is ruim 70 procent boven de huidige koers. Het niveau van 17,92 is sinds 2008 niet meer behaald.

Als de beurskoers onder de 17,92 euro blijft, dan is het niet waarschijnlijk dat houders van de converteerbare obligaties hun stukken zullen omwisselen voor aandelen. Als ze aandelen willen kopen, kunnen ze die dan namelijk goedkoper op de beurs kopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van