Ga naar de inhoud
Economie

May vraagt EU om kort uitstel van brexit tot 30 juni

Theresa May hoopt op uitstel van de brexit zodat de deal met de EU toch goedgekeurd kan worden. Beeld © EPA

In aanloop naar de EU-top donderdag en vrijdag vraagt de Britse premier Theresa May om drie maanden uitstel voor de brexit. Ze wil graag uitstel tot 30 juni, schrijft May aan EU-president Donald Tusk. Het is onzeker of de EU akkoord gaat met dat voorstel.

"Ik ben tegen een lange verlenging", zei May in het Britse parlement. Een lange verlenging zou volgens haar uitdraaien op het eindeloos wegen van opties en navelstaren van het parlement. Daar heeft het Britse volk geen baat bij, vindt ze.  

Brexit-puinhoop

Of de EU het het verzoek om uitstel honoreert is nog maar zeer de vraag, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In Brussel en in Den Haag vraagt men zich af: hoe gaat dat korte uitstel dan de brexit-puinhoop oplossen?" Premier Mark Rutte deed vorige week geen moeite zijn frustratie over de gang van zaken te verbergen.  

EU-leiders zullen afwachtend reageren op zo'n uitstelverzoek, aldus Lambie. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zei eerder dat wat hem betreft alleen een langdurig uitstel zin heeft. 

EU: uitstel tot 30 juni 'moeilijk'

De Europese Commissie ziet een uitstel tot 30 juni in ieder geval niet zitten. Wat de Commissie betreft zijn er twee opties: uitstel tot de Europese verkiezingen op 23 mei of een langer uitstel tot minstens het einde van het jaar. De Commissie noemt een verlenging tot 30 juni juridisch en politiek lastig, blijkt uit een document dat persbureau Reuters inzag. 

Derde stemming over de deal 

May schrijft verder ook aan Tusk dat ze nog steeds wil dat het Britse parlement voor een derde keer stemt over het brexitakkoord dat ze sloot met de Europese Unie.

Die stemming wil ze pas na de EU-top houden. Dat komt doordat de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, zei dat de brexitdeal niet nogmaals ongewijzigd aan het parlement voorgelegd mag worden. Blijkbaar hoopt May dat er op de EU-top nog veranderingen kunnen worden losgepeuterd die significant genoeg zijn om een derde stemming mogelijk te maken. 

De klok tikt door

Nadat vorige week de brexitdeal die May sloot met de Europese Unie opnieuw werd weggestemd, maar het Britse parlement óók tegen een no deal-brexit stemde, had May geen andere keuze dan om uitstel te vragen. De brexitdeadline is namelijk volgende week vrijdag.

En dan moet het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten, tenzij uitstel wordt verleend. Andere EU-lidstaten moeten daar wel unaniem mee instemmen.

Irritatie
Lees ook:
Irritatie in EU over brexit: 'Bij Rutte spat de frustratie ervan af'

Overleeft Britse economie de Brexit?

02:14