Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ivanka Trump komt naar Den Haag voor zakentop VS-Nederland

19 maart 2019 10:55 Aangepast: 19 maart 2019 14:43
Donald en Ivanka Trump in het Witte Huis. Beeld © AFP

Ivanka Trump komt deze zomer naar Nederland. De dochter en adviseur van president Trump is een van de gasten op een zakentop die de VS organiseert met Nederland.

Het gaat om de Global Entrepreneurship Summit (GES), een tweedaagse bijeenkomst voor bedrijven, investeerders en bestuurders. Die is 4 en 5 juni in Den Haag

200 plekken

Op de top hebben startups die willen groeien de kans in contact te komen met mensen die geld hebben om te investeren. Er hebben zich al 6000 bedrijven gemeld. Er is maar plek voor 1200, een jury zal de deelnemers selecteren. Voor Nederlandse bedrijven zijn 200 plekken gereserveerd. 

Behalve de presidentsdochter komt ook Philipp Hildebrand, topman van 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock en de vice-voorzitter van de Bank of America, Anne Finucane. Van AEX-bedrijven geven Frans van Houten (Philips) en Feike Sijbesma (DSM) acte de presence.

Mike Pompeo

En dus Ivanka Trump, al kan een woordvoerder haar komst nog niet officieel bevestigen. "Maar ga er maar vanuit dat ze komt", zegt een ingewijde.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, komt als mede-organisator ook. Het voorzitterschap van de top is in handen van zijn Nederlandse collega Sigrid Kaag (voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66).

Beveiligingsmaatregelen

De VS houden de top iedere keer in een ander land, bij de laatste editie in 2017 was India de mede-organisator. Het is voor het eerst dat de GES in een Europees land georganiseerd wordt.

Nederland is 15 miljoen euro kwijt aan kosten, zoals voor de huur van het World Economic Forum in Den Haag als beveiligingsmaatregelen. "Er komen hoge zakenlui, die moeten ook beveiligd worden."

Geen regeringsleiders

Die beveiligingsmaatregelen zijn niet te vergelijken met die rond de nucleaire top in 2014, toen hele wijken in Den Haag en snelwegen werden afgesloten.

Het verschil: toen waren er 53 regeringsleiders, die komen nu niet. "Het wordt niet zo'n heisa als toen, dus het gebied wordt niet afgezet", legt een woordvoerder uit. "Als president Trump komt, dan moeten we een stapje bijzetten, maar dat is heel onzeker", voegt hij nog toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van