Economie

'May blijft vasthouden aan derde stemming over brexitdeal'

19 maart 2019 11:45 Aangepast: 19 maart 2019 15:15
Theresa May wil absoluut geen tweede referendum. Beeld © Getty Images

De Britse Theresa May trekt zich niets aan van de uitspraak van parlementsvoorzitter John Bercow, die gisteren zei dat een derde stemming over haar brexitdeal niet kan. Ze is van plan het Britse parlement er volgende week over te laten stemmen.

Dat zegt de Britse brexitminister Stephen Barclay vanochtend tegen de BBC. Hij reageert daarmee op uitspraken van parlementsvoorzitter Bercow, die gisteren meldde dat May niet nog een stemming zou mogen organiseren op een voorstel dat ongewijzigd is. Hij haalde daarvoor een decreet uit 1604 aan.

Barclay vindt het belangrijk om de mening van de parlementsvoorzitter te respecteren, maar haalt een eerdere uitspraak van Bercow aan dat als het parlement zich alleen laat leiden door precedenten, 'er nooit iets zou veranderen'.

Mogelijk volgende week al

May wil haar deal voor een derde keer voorleggen, ondanks dat deze al twee keer is weggestemd in het Lagerhuis. Bij de laatste stemming - vorige week - waren extra toezeggingen gedaan door de EU, maar bij de volgende stemming zou exact hetzelfde stuk voorgelegd worden. 

De tijd begint de dringen: donderdag en vrijdag is er een EU-top waar May voor het laatst misschien toezeggingen van de andere regeringsleiders kan krijgen. Als dat niet lukt, zal ze waarschijnlijk om uitstel vragen. Maar dat zal niet zomaar gegeven worden, er is in Brussel en Den Haag steeds meer irritatie over de gang van zaken aan de overkant van Het Kanaal.

Uitstel tot juni

Britse media schrijven dat May van plan is om uitstel aan te vragen tot eind juni, met de mogelijkheid om dat uitstel weer te verlengen met twee jaar.

Ze zou daarvoor een brief sturen aan EU-president Donald Tusk. Die heeft al laten weten dat de regeringsleiders van de EU-landen open staan voor langer uitstel, als dat nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Irritatie in EU over brexit: 'Bij Rutte spat de frustratie ervan af'

Deadline komt dichterbij

Volgende week vrijdag is de deadline: als er dan geen uitstel is of als het parlement niet heeft ingestemd met de deal, dan gaat het no deal-scenario in. Vrijdagavond 29 maart om 23:00 uur Nederlandse tijd verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, zonder afspraken over de nieuwe situatie. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van