Economie

Winkels en horeca op slot in Utrecht: 'Personeel voelt zich onveilig'

18 maart 2019 16:39 Aangepast: 19 maart 2019 08:07
Een lege Oudegracht, waar normaal altijd winkelende mensen lopen. Beeld © RTL Z

De straten in hartje Utrecht waren vrijwel verlaten vanmiddag. Het advies van de gemeente om binnen te blijven na de schietpartij in de tram werd door velen opgevolgd: winkels en horeca sloten deels, personeel werd binnengehouden. "Niemand weet eigenlijk wat we moeten doen. We hebben hier geen protocol voor liggen."

"De avondploeg is afgebeld, wij gaan pas weer morgenochtend open", vertelt Niels Schaap, bedrijfsleider van café Le Journal in Utrecht. Alle andere zaken op het centrale plein Neude zijn ook gesloten. "Iedereen is een beetje van slag. De dame die zou moeten afsluiten vanavond belde dat ze niet wilde komen werken, ze voelde zich niet veilig."

Zijn klanten hoefde hij niet weg te sturen; die vertrokken vanzelf nadat het nieuws naar buiten kwam. Die enkele nieuwe klanten die nog komen aankloppen, wordt verteld dat het café gesloten is. "Het is nu heel rustig op straat. We zien vooral taxi's af en aan rijden omdat de bussen niet rijden in de stad."

Deur op slot

Bij de Coffee Company op de Vismarkt in Utrecht zit het juist vol. Klanten werken door of volgen liveblogs via hun laptop, vertelt een medewerker. "Niemand weet eigenlijk wat we moeten doen. We hebben hier geen protocol voor liggen." 

Terwijl hij aan de telefoon zijn verhaal doet, hoort hij van een collega dat de deur op slot gaat. Klanten mogen in en uit lopen, maar 'het voelt net veiliger zo'. Hij en zijn collega's wachten af wat er verder gaat gebeuren. Eigenlijk zou een nieuwe shift zo begonnen. "Maar één collegaatje wil niet naar buiten. We moeten maar even zien hoe we het doen vandaag." 

Schuilen in de Bijenkorf

Bij de Bijenkorf is kort na de melding de beveiliging bij de ingangen opgeschaald; de winkelketen houdt contact met de politie. "We hebben erover nagedacht om dicht te gaan, maar we merkten dat er klanten waren die ons als veilige haven zien. Die wilden we niet naar huis sturen, na de mededeling om zoveel mogelijk binnen te blijven", vertelt storemanager Joyce Verdijk.

In het restaurant zit een aantal klanten om te schuilen, ziet ze. Personeel heeft het aanbod gekregen om achter de schermen te gaan, zo lang als ze willen, daar hebben een paar medewerkers gebruik van gemaakt.

'Utrecht is in de war'

In winkelcentrum Hoog Catharijne zijn de winkels gesloten. Maar ook op plekken buiten de binnenstad werden de deuren dichtgedaan. Zo heeft Kruidvat vanuit het hoofdkantoor besloten dat alle winkels in Utrecht vandaag gesloten blijven. De filiaalmanager van de Kruidvat op de Amsterdamsestraatweg is met gesloten deuren binnen doorgegaan met werken. "We wachten af tot we nieuws krijgen, tot die tijd gaan we gewoon door met onze werkzaamheden. We zijn hier met z'n drieën."

"Alles is op z'n zachtst gezegd in de war", beschrijft Julien Maalsté, strafrechtadvocaat die met zijn kantoor vlakbij de plek van de schietpartij zit. Hij zag antiterreureenheden zich voor zijn deur opstellen, waaronder een scherpschutter die zijn geweer richtte op het bedrijfsverzamelpand aan de overkant. 

"We konden niet beter beveiligd zijn op dat moment, dus we hebben ons niet echt onveilig gevoeld. Ik heb wel mijn stagiaires wel naar huis gestuurd zodat ze op tijd naar huis konden. Alleen mijn hond baalde ervan dat hij niet naar buiten kon."

Rond vier uur werd het advies van de gemeente om binnen te blijven weer opgeheven.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van