Ga naar de inhoud
Economie

Klimaatakkoord een banenmachine? Onderzoekers zijn verdeeld

Werkzaamheden aan een windmolen op zee. Beeld © ANP

Het Klimaatakkoord is een banenmachine. Die conclusie trekt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie na onderzoek. Tot 2030 zou het om 39.000 tot 72.000 nieuwe voltijdsbanen gaan. Opmerkelijk, want het Centraal Planbureau liet vorige week nog weten dat het klimaatbeleid amper werkgelegenheid zou opleveren.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door Energieonderzoek Centrum Nederland (onderdeel van TNO), komen er voor elke verloren baan in de fossiele sector (olie en kolen) zeven zogenoemde klimaatbanen terug.

'Grote kans'

Het zou om banen gaan in de projectontwikkeling, bijvoorbeeld van duurzame energie en energie-infrastructuur, in de bouw en installatie en voor de levering van materiaal en aanvullende diensten voor de energietransitie.

Het klimaatakkoord is een grote kans voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid, zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE, dan ook. Hij stelt dat er in de olie- en kolensector 6.000 tot 11.000 banen verdwijnen, maar daar zouden dus veel meer banen voor in de plaats komen.

Zeewier
Lees ook:
Zeewier en warmtepomp: deze bedrijven profiteren van Klimaatakkoord

CPB: baneneffect 'heel beperkt'

Uit de doorrekening van het Klimaatakkoord door het Centraal Planbureau (pdf) blijkt echter wat anders. Dat stelt dat het totale klimaat- en energiebeleid maar 'een heel beperkt effect heeft op het arbeidsaanbod of de totale vraag naar werknemers'.

Verder zegt het CPB dat de technologische ontwikkeling gericht op een schonere energieproductie 'geen extra vraag creëert naar werknemers, omdat dit (deels) ook ten koste gaat van uitgaven aan andere, alternatieve technologische ontwikkelingen'.

Banen verschuiven wel, zegt onderzoeker Ton Manders van het CPB desgevraagd. "Maar als je plussen en minnen gaat optellen dan kunnen we op het termijn echt niet veel verwachten. Het is meer een verschuiving van banen van de ene naar de andere sector."

Wel vacatures, geen mensen

"Wij zijn een andere mening toegedaan op basis van ons onderzoek", reageert Van der Gaag. "Wij denken dat de energietransitie wel degelijk banen oplevert, zeker tot 2050." Daarna zal het aantal banen in de sector afnemen, omdat de transitieperiode dan voorbij is.

Hoewel 39.000 tot 72.000 voltijdsbanen mooi klinkt, is er wel een maar zegt hij. Want nu al hebben energiebedrijven, bouwbedrijven, installateurs en projectontwikkelaars een tekort aan mankracht.

"We moeten volop investeren in het mbo. Zowel met extra geld als het overtuigen van mensen om in de duurzame energiesector te komen werken." In een persbericht zegt Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie Techniek Nederland, daarop: "Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan."

Klimaatdoelen
Meer op rtlz.nl:
Klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaald, kosten lager dan verwacht