Ga naar de inhoud
Economie

Irritatie in EU over brexit: 'Bij Rutte spat de frustratie ervan af'

Theresa May en Mark Rutte op het Catshuis. Beeld © ANP

Kunnen de EU-landen de Britse premier Theresa May nog ergens helpen in haar politieke worsteling, in aanloop naar opnieuw een cruciale week voor de brexit? Nee, zo luidt tot nu toe het antwoord uit Brussel en andere Europese hoofdsteden. De frustratie bij bijvoorbeeld Mark Rutte begint tone of voice te worden, ziet politiek verslaggever Fons Lambie.

Deze week wordt waarschijnlijk voor de derde keer gestemd in het Britse parlement over de het uittredingsakkoord dat May sloot met de Europese Unie. De deal werd al twee keer weggestemd.

Een no deal-scenario komt steeds dichterbij: de Europese hoofdonderhandelaar Barnier noemde de voorbereidingen op een no-deal deze week 'belangrijker dan ooit'.

Op 29 maart is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie onvermijdelijk, tenzij er uitstel komt. Het Britse parlement stemde deze week vóór een uitstel, maar de EU zal dat niet zomaar geven. 

Brits
Lees ook:
Brits parlement stemt voor uitstel brexit

Geen toezeggingen aan May

Premier Mark Rutte zei gisteren na een gesprek met EU-voorzitter Tusk dat de EU geen toezeggingen meer aan May kan doen om op die manier het Britse parlement te verleiden toch voor de deal te stemmen.

Rutte was er tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag duidelijk over: nog een extra toevoeging of extra verklaring zit er voor de Britten niet in. "We hebben er als Nederland ervaring mee: als ervaringsdeskundige op inlegvellen heb ik echt wel de indruk dat we nu die citroen helemaal hebben leeg geknepen. Meer is er niet te bedenken, dus dan moeten ze wel zeggen wat ze dan wel willen. Anders heeft een uitstel geen zin."

'Laagje beleefdheid is weg'

De EU zal geen panklare oplossing bieden om aan de Britse wensen te voldoen, zegt een kabinetslid in Den Haag. "Het laagje beleefdheid is er inmiddels wel vanaf, voor en achter de schermen spat de frustratie ervan af", ziet politiek verslaggever Fons Lambie. "Je hoort het Rutte ook constant benadrukken: 'we moeten verder' in een wereld waarin opgebokst moet worden tegen Rusland, China en ook de VS."

Tijdens zijn persconferentie verzuchtte Rutte: "We komen er nauwelijks aan toe, omdat we dan vervolgens weer zeggen: ja, nou moeten we wel, bij het toetje moeten we weer verder met Brexit."

'We horen het wel'

Op de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel spreken de EU-leiders opnieuw over brexit. Het signaal aan May begint zich af te tekenen: kort uitstel tot 30 juni of langer uitstel. "Als jullie dat willen, dan horen we het wel", is de teneur in wandelgangen.

Dat ook in Nederland, toch de trouwste bondgenoot van de Britten in de EU, de irritatie niet onder stoelen of banken wordt gestoken, is veelzeggend aldus Lambie. "Zelfs in Den Haag is het geduld op. Toch betekent dat niet dat Nederland en andere landen dan nu op een no-deal-brexit aankoersen. Uiteindelijk heeft het een no-deal gevolgen voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs of vissers. Dus: of May haalt alsnog een meerderheid voor haar deal ergens bij de derde of zelfs mogelijk vierde stemming ná de EU-top. Of het wordt uitstel, zo verwachten de insiders."

Europese verkiezingen

Wat betreft het uitstel heeft May twee keuzes: uitstel tot 30 juni, of langer. Als de Britten niet mee willen doen aan de Europese verkiezingen eind mei, is de uiterste vertrekdatum 30 juni.

Op 2 juli vergadert het Europese parlement voor het eerst in de nieuwe samenstelling, als er geen Britse vertegenwoordiging is, dan is het parlement onwettig. Daarom waarschuwden Rutte en andere EU-leiders ook deze week: uitstel is mogelijk, maar "het soepel functioneren van EU instituten moet gewaarborgd zijn."

EU-voorzitter
Lees ook:
EU-voorzitter Tusk: brexit mag lang uitgesteld worden

Neverending brexit

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zei donderdag dat hij een lang uitstel ziet zitten. "Dat was duidelijk bedoeld als dreigement voor de brexit-voorstanders: pak de deal nou maar, want bij een lang uitstel dreigt de hele brexit te verzanden." 

Wellicht dat de vrees voor een neverending brexitproces alsnog zorgt dat May ergens de komende twee weken een meerderheid krijgt voor haar deal", legt Lambie uit. "Maar in de Haagse wandelgangen wordt vaak de bekende Britse uitdrukking aangehaald: hope for the best, prepare for the worst."

Zuivel
Lees ook:
Zuivel en vlees uit EU geraakt door heffingen bij no deal-brexit
Dit is een artikel van