Ga naar de inhoud
Economie

Ballenbak in de lobby: bedrijven regelen kinderopvang vanwege lerarenstaking

Ochtendgymnastiek in de lobby van Sanoma. Beeld © Ronald Verkooijen

Tienduizenden leraren staken vandaag tegen lage salarissen en de hoge werkdruk op scholen. Veel ouders hebben een dag vrij genomen of de kinderen naar de opvang gebracht. Bedrijven helpen hun werknemers ook uit de brand met ballenbakken in de lobby en workshops voor de kroost van het personeel. "Kinderen blij, werknemer blij."

De receptioniste van Sanoma neemt de telefoon met luide stem op. Op de achtergrond zijn schreeuwende kinderen en muziek te horen. "Gezellig toch?", zegt ze. "Wel veel herrie, maar echt gezellig."

De lobby van het kantoor van de uitgever in Hoofddorp is omgetoverd tot speelparadijs. Voor kinderen van de 900 werknemers is er een ballenbak en liggen er kussens om over te klauteren.

Door het hele gebouw heen zijn plekken ingericht voor workshops, waaronder tekenles van de striptekenaars van Donald Duck. Ook kan er een rondje worden gereden in een Bentley van 500.000 euro.

160 kinderen op kantoor

"We wilden al een keer een kijkdag organiseren voor de kinderen van het personeel. Zo'n staking bleek het perfecte moment", vertelt Karlijn Nobel, directeur communicatie van Sanoma. Zij helpt vandaag zelf mee, samen met andere collega's en personeel van oppasservice Charly Cares.

Zo'n 160 kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen de hele dag gebruikmaken van deze speciale opvang. Er kan worden geknutseld, er is lego om mee te bouwen en oudere kinderen mochten met de ceo brainstormen over de toekomst van de media.

Pannenkoeken en springen

Sanoma is niet het enige bedrijf dat werknemers op deze manier uit de brand helpt. Ook RTL Nederland heeft opvang geregeld voor de kinderen van werknemers. De lunch is aangepast met pannenkoeken, ijshoorntjes met fruit, marshmallows en soep. 

Sophie (11) en Sep (9) hebben hun borden net leeg en vertellen over hun ochtend. Ze kenden elkaar voor vandaag niet, 'maar nu dus wel'. In verschillende zalen van één van de gebouwen van RTL hebben ze meegedaan aan een spelshow en ze hebben gesprongen op kangoo jump shoes, schoenen met daaronder een soort veren. 's Ochtends werd er een film gedraaid in de bioscoopzaal.

"Superfijn hoor dat school dicht is", lacht Sep. Haar moeder Anne Sepers, accountant, is vooral blij met de opvang. "Echt fantastisch en zo goed verzorgd." De kinderen worden allemaal begeleid door een opvangorganisatie die is ingehuurd door het bedrijf.  

Voetbalpraat in de kantine

Ook de KNVB heeft de onderwijsstaking aangegrepen voor een 'bring your kids to work day'. En de gesprekken in de kantine, zo tweet een productiemanager, gaan tussen kinderen over hetzelfde onderwerp als de volwassenen, namelijk Ajax moet tegen Juventus spelen. 

Over de kosten van een dag kinderopvang regelen doet Sanoma geen uitspraken. Communicatiedirecteur Nobel: "Het levert natuurlijk ook wat op als iedereen aan het werk kan blijven. Kinderen blij, maar werknemers ook."

Sommige managers waren al in paniek dat ze niemand konden missen vandaag, vertelt ze. "Dat er en masse gebruik wordt gemaakt van de opvang, zegt wel voldoende."

Verplicht
Lees ook:
Verplicht drie weken zomervakantie: deze bedrijven gaan dicht