Economie

Autolobby vreest flinke verhoging aanschafbelasting auto’s

15 maart 2019 12:48 Aangepast: 15 maart 2019 12:48
Beeld © ANP

De Bovag en de Rai vrezen dat het kabinet de aanschafbelasting op auto's met duizenden euro's gaat verhogen. Dat zou het kabinet overwegen om zo de verhoging van de wegenbelasting terug te kunnen draaien.

De twee organisaties brachten vanochtend naar buiten vernomen te hebben dat het kabinet deze maatregel overweegt. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, bevestigt aan onze politieke redactie dat de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) onderwerp is van discussie.

Duizenden euro's duurder

De Bovag is blij met de voornemens van het kabinet om de tweedehandsmarkt te stimuleren en de vaste lasten voor auto’s niet verder te verhogen. Maar dat geld moet ergens anders weer vandaan komen.

"Dat duidt erop dat een verhoging van de BPM – tot wel 50 procent – wordt overwogen", schatten de brancheorganisaties in. In dat scenario zou de aanschaf van een nieuwe auto gemiddeld duizenden euro’s duurder worden. Gemiddeld is de BPM nu 4700 euro, dat zou dan 7000 euro worden. Voor dieselrijders zou de BPM volgens de Bovag en Rai omhoog kunnen gaan van 8900 naar 13.500 euro gemiddeld.

Nog niets besloten

Van Veldhoven zei voorafgaand aan de ministerraad mensen die een auto rijden niet met hoge vaste lasten te willen confronteren en dat het verhogen van de BPM daarom inderdaad een optie is om geld op te halen. "Maar er is nog helemaal niks besloten", zei ze erbij.

De komende weken wordt er 'rustig nagedacht' over de plannen.

Minder auto's verkocht

De Bovag en de Rai zijn bang dat een verhoging van de BPM ertoe leidt dat er minder nieuwe auto’s worden verkocht. In die zin is het logisch dat de lobbyorganisaties hiertegen zijn.

Maar volgens de woordvoerder Tom Huyskens van Bovag speelt er meer: "Nieuwe auto's zijn nu eenmaal de zuinigste. Als je het kopen daarvan onaantrekkelijk maakt door een BPM-verhoging schiet je jezelf dus in de voet." Daarmee doelt Huyskens op het halen van de klimaatdoelstellingen van het kabinet.

`