Economie

Dit is waarom Adyen in de AEX komt, en Signify eruit valt

18 maart 2019 06:00 Aangepast: 18 maart 2019 06:03
Pieter van der Does, mede-oprichter van Adyen. Beeld © Getty Images

Per vandaag zijn er enkele wijzigingen op de Amsterdamse beurs. Betalingsdienstverlener Adyen en chemisch distributeur IMCD promoveren van de MidKap naar de AEX-index. Zij nemen de plek in van Signify en Altice Europe.

Niet alleen in de samenstelling van de AEX-index, van de 25 grootste beursfondsen die in Amsterdam staan genoteerd, verandert het een en ander. Ook de samenstelling van Midkap (van middelgrote fondsen) en de Smallcap-index (van kleinere bedrijven) wordt opnieuw vastgesteld.

Fitnessketen Basic-Fit verruilt de Smallcap-index voor de MidKap, terwijl Signify (het voormalige Philips Lighting) en kabel- en telecombedrijf Altice Europe vanuit de AEX naar de Midkap degraderen.

In de Smallcap-index zijn horeca groothandel Sligro en houtveredelaar Accsys de nieuwkomers. Zij nemen de plek in van het naar de Midkap gepromoveerde Basic-Fit en van Hunter Douglas (bekend van Luxaflex), dat uit de Smallcap-index valt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adyen op één na beste Europese aandeel: beleggers profiteren volop

Waarde van een index

Voor aandeelhouders kan het belangrijk zijn dat de aandelen van een onderneming in een beursindex zitten. Beleggers kopen namelijk steeds vaker aandelen die in een bepaalde index zijn opgenomen. Dit is omdat het in de praktijk vaak lastig blijkt om structureel beter te presteren dan een index.

Veel beleggers die een index als benchmark hebben, kijken naar bijvoorbeeld de Eurostoxx 50. "Er zijn echter niet veel beleggers die specifiek de AEX-index volgen", zegt beurscommentator Durk Veenstra. Dat maakt de herweging van de AEX-index volgens hem niet zo belangrijk.

Naar de Midkap en de Smallcapindex kijken nog minder beleggers, aldus Veenstra. "Toch is er leven na de AEX", zegt hij. In de Midkap of de Smallcapindex zijn de koersuitslagen immers vaak groter.

Elk jaar

De samenstelling van de AEX-index (de 25 grootste fondsen), de Midkap (van middelgrote fondsen) en de Smallcap-index (van kleinere bedrijven) wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt aan de hand van de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel.

Die twee factoren bepalen hoe zwaar de koers van een aandeel van een bedrijf meeweegt voor de koers van de index als geheel. Een bedrijf krijgt maximaal een weging van 15 procent. Dat is om te voorkomen dat één bedrijf te veel de index bepaalt.

Als de waarde van pak 'em beet Shell een-op-een zou meewegen in de index, zou een koersbeweging een te grote invloed op de index hebben. 

Naast de jaarlijkse aanpassing van de indexen, kan ook in juni, september en december de samenstelling van indexen worden gewijzigd. Dat is alleen om eventueel nieuwe beursgenoteerde bedrijven op te nemen als een index door bijvoorbeeld een overname minder dan 25 fondsen is gaan tellen. 

Adyen en IMCD stegen fors

Dat Adyen en IMCD promotie maken, komt doordat hun beurswaarde is gestegen. Op de beurs hebben beide fondsen het het afgelopen jaar prima gedaan. Beide stegen flink meer dan de AEX-index zelf.

Zo staat de koers van Adyen nu 170 procent hoger dan de 240 euro waartegen het vorig jaar medio juni naar de beurs ging. Sinds 1 januari zijn beleggers in Adyen maar liefst 38 procent rijker geworden.

IMCD staat 33 procent hoger dan een jaar geleden. Vooral dit jaar doet de koers het met een plus van zo'n 24 procent het goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie redenen waarom koers Wessanen boven overnamebod staat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van