Ga naar de inhoud
Economie

Zuivel en vlees uit EU geraakt door heffingen bij no deal-brexit

Vrachtwagens op weg naar de veerboot in de haven van het Britse Dover. Beeld © EPA

Een no deal-brexit is slecht nieuws voor Europese landen die vrachtwagens, vlees of zuivelproducten exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Het land gaat weliswaar minder importtarieven heffen, maar houdt die voor enkele cruciale sectoren in stand. En die gaan ook gelden voor Europese producten.

Op dit moment geldt voor 80 procent van alle producten die naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden géén importtarief, meldt het Britse ministerie van Internationale Handel. Dat wordt bij een no deal-brexit, waarbij het VK zonder akkoord met de EU over de nieuwe relatie uit het machtsblok vertrekt, 87 procent.

De Britten verlagen het aantal producten waar importtarieven over geheven worden om te voorkomen dat deze producten vanaf 29 maart ineens veel duurder worden. 

Heffingen voor EU

Belangrijk verschil: die importtarieven over 13 procent van de Britse goederen gaan dan ook voor de Europese Unie gelden. Nu is dat niet zo, omdat het Verenigd Koninkrijk nog deel uitmaakt van de interne markt, en goederen dus vrij verhandeld kunnen worden.

Bij een harde brexit verandert dat. De Britten willen onder meer de eigen autofabrikanten en boeren beschermen met de importheffingen. Door extra belasting te heffen op producten van buiten het land, wordt het voor Britse consumenten minder aantrekkelijk om spullen uit het buitenland te kopen. 

Vlees en kaas

Voor vrachtwagens en andere transportmiddelen van Europese makelij komen tarieven variërend van 10 tot 22 procent. En voor rund-, lams-, kip- en varkensvlees van het Europese vasteland moeten de Britten ook extra gaan betalen. Dat is nadelig voor bedrijven die ze exporteren omdat de vraag zal dalen.

Ook voor Europese kaasproducten komen heffingen, van tussen de 18,4 euro per 100 kilo tot bijna 25 euro per 100 kilo, blijkt uit de tarievenlijst.

Voor landen buiten Europa wordt het juist voordeliger om met het VK te handelen. Op dit moment hoeft voor 56 procent van de export van niet-Europese landen geen heffing betaald te worden, dat gaat bij een no deal-brexit naar 92 procent, meldt Reuters.

Tijdelijk

De maatregel is tijdelijk, en zal in eerste instantie voor 12 maanden gelden. In die periode zal de Britse overheid onderzoeken wat voor tarieven het wil gaan heffen.

Voor een aantal categorieën is al afgesproken dat daar geen tarieven voor komen. Het gaat dan onder meer om aluminium, staal, machines en wapens en munitie. schrijft de Financial Times.

Brexitdeal:
Lees ook:
Brexitdeal: visserij blijft tussen hoop en vrees voor 'allerzwartste scenario'

Ierse grens

De Britten kondigen ook aan hoe ze het probleem met de grens in Ierland denken op te lossen. Daar mág geen harde grens terugkeren, om de vrede daar te bewaren.

Er komen geen douanecontroles op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Wel komt er een nieuw checkpoint om dieren en dierlijke producten van buiten de EU te controleren op ziektes.

Michael heeft timmerbedrijf op Ierse grens en vreest douane-checks na Brexit

01:45
Michael heeft timmerbedrijf op Ierse grens en vreest douane-checks na Brexit