Economie

De prijs van koffie staat op een historisch laag niveau

13 maart 2019 09:44 Aangepast: 26 maart 2019 14:07
De oogst van koffiebonen in Nicaragua. Beeld © AFP

De prijs van koffiebonen stond in jaren niet zo laag als nu. Honderd Amerikaanse pond (ruim 450 kilo) van Arabicabonen kost 94,65 dollar, mede door wereldwijde overproductie.

Arabicabonen worden het meest gebruikt om koffie van te maken, de soort wordt onder andere gebruikt door ketens als Starbucks. Sinds 2006 stond de prijs van deze bonen niet zo laag als nu.

Voor de prijs wordt gekeken naar de futures voor mei: dat is de prijs voor de levering van bonen in mei, die nu al wordt vastgesteld door de markt.

Overproductie

Dat de prijs zo omlaag is gegaan komt vooral door de overproductie in Brazilië. Het land, dat wereldwijd gezien de meeste koffiebonen teelt, heeft afgelopen jaar een megaproductie gedraaid. Ook dit jaar wordt een recordoogst van 57,6 miljoen zakken bonen verwacht, aldus onderzoekers van Rabobank.

Overigens betekent die lage prijs van bonen niet meteen dat je kopje koffie thuis of in de horeca ook goedkoper wordt. Daar spelen een heleboel andere factoren in mee.

Avocado's zijn enorm populair, maar hoe duurzaam zijn ze eigenlijk?

Vorig jaar importeerde Nederland voor 433 miljoen euro aan de supergezonde groene vruchten. Hiermee zijn we na de VS de grootste importeur van de wereld. Alleen of we daar nou zo trots op moeten zijn. Avocado's zijn niet goed voor het milieu.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Waarom koffiebonen goedkoper worden, maar jouw kopje koffie niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van