Economie

Tata Steel gaat 14 miljoen euro eisen van TenneT om stroomstoring

13 maart 2019 08:22 Aangepast: 13 maart 2019 09:25
Beeld © ANP

Staalfabriek Tata Steel heeft 'goede hoop' dat het succesvol 14 miljoen euro schadevergoeding bij netbeheerder TenneT kan claimen. Het bedrijf voelt zich gesteund door een uitspraak van de hoogste rechter voor bedrijven.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaf Tata Steel gisteren gedeeltelijk gelijk in een rechtszaak tussen TenneT en de Autoriteit Consument en Markt. Het CBb is het hoogste rechtsorgaan voor bedrijven, tegen dit vonnis is geen beroep meer mogelijk.

Tata Steel had bij de toezichthouder geklaagd over de manier waarop TenneT is omgegaan met een grote stroomstoring in 2015 in een verdeelstation in Diemen.

Schadeclaim van 14 miljoen

Door de stroomstoring kwamen grote delen van Noord-Holland en Flevoland een ochtend zonder stroom te zitten. Bij Tata Steel moest de productie worden stilgelegd, wat voor een schadepost van 14 miljoen euro zorgde. Het bedrijf wil dat TenneT die schade compenseert. 

De rechter geeft Tata gelijk, het CBb vindt dat TenneT meer had moeten doen om de storing te voorkomen. Er was namelijk een foutmelding, maar die werd genegeerd nadat een persoon ter plaatse zei dat er niets te zien was. Vervolgens werd de beveiliging van het systeem afgehaald, waardoor de kortsluiting kon ontstaan. 

Omdat een kortsluiting in het verdeelstation hele grote gevolgen heeft, had dit niet zomaar gemogen. "Daarvoor stond er te veel op het spel en was het risico op een vergissing bij een dergelijke waarneming te groot", vonnist het CBb.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ACM: grote stroomstoring te wijten aan wetsovertreding Tennet

'Goede grond'

De ACM gaf Tata in 2017 na een onderzoek gelijk, maar Tennet ging tegen die conclusie in beroep bij de rechter. En die oordeelt weliswaar dat een van de twee klachten van Tata ongegrond is, maar de andere klacht niet.

En dus denkt Tata Steel 'een goede grond te hebben om de claim die bij TenneT is neergelegd daadwerkelijk te kunnen vorderen', laat een woordvoerder van het bedrijf aan RTL Z weten.

Aparte rechtszaak?

Hoe dat precies in z'n werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk, voegt hij toe. "Dat hangt natuurlijk ook af van de opstelling van TenneT na deze uitspraak", mailt hij. "We gaan de claim in ieder geval vorderen."

Volgens zijn collega bij TenneT zal Tata een aparte rechtszaak moeten starten om de 14 miljoen op te kunnen eisen. "Daar kijken wij naar uit, want het is goed dat er na al die tijd duidelijkheid komt", aldus de woordvoerder. 

'Heel tevreden'

Het bedrijf is 'heel tevreden' met de uitspraak van het CBb. In datzelfde vonnis beslist de rechter namelijk dat de netbeheerder geen extra back-upsysteem hoeft te maken. Volgens de ACM had TenneT de back-upsystemen niet op orde.

Als de rechter die redenering had doorgetrokken, dan had dat de maatschappij veel geld gekost, legt de woordvoerder van TenneT uit. Alle systemen hadden dan dubbel uitgevoerd moeten worden, zelfs hoogspanningsmasten. Dat zou in totaal 7 miljard euro kosten, bleek uit eerder onderzoek van het bedrijf

Dat bedrag werd overigens fel betwist door de ACM. Die schatte dat een aantal aanpassingen ter waarde van zo'n 100 miljoen voldoende zou zijn om de kans op storingen tijdens onderhoudswerkzaamheden te verkleinen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`