Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

IMF somber over Italië: pas in 2025 verbetering

12 juli 2016 07:53 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de Italiaanse economie het nog tot 2025 moeilijk heeft. Pas in dat jaar zal de economie weer op het niveau van 2008 zitten. Andere eurozonelanden zullen daar dan al 20 tot 25 procent boven zitten.

Daarvoor waarschuwt het IMF. Dat betekent dat het land, gerekend vanaf 2008, bijna twee decennia van stagnatie zal hebben gekend. Voor dit jaar en volgend jaar zijn de prognoses van de groei van het derde grootste land van de eurozone verlaagd. 

Italië kampt met een werkloosheid van 11 procent en een crisis in de bankensector, terwijl de overheidsschuld hoog is.

Slechte leningen banken

Het IMF slaat alarm over de grote hoeveelheid leningen waarop geen rente of aflossingen worden betaald. Het fonds wil dat er actie wordt ondernomen om de banken te hulp te schieten.

Probleem daarbij is dat de Italiaanse regering dat met belastinggeld wil doen, maar Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurozone, wil dat niet. Hij pleit voor een zogenoemde bail-in, waarbij houders van obligaties en aandelen moeten bloeden.

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra denkt dat de situatie in de toekomst zelfs alleen nog maar ernstiger wordt. "Het zou best eens kunnen zijn dat Dijsselbloem moet toestaan dat de Italiaanse overheid dan alsnog met publiek geld over de brug moet komen."

Bankenunie?

''Het IMF waarschuwt ook dat Italië zijn bankensysteem moet opruimen, maar dat is wel heel erg mosterd na de maaltijd'', zegt beurscommentator Hans de Geus in RTL Z Voorbeurs. ''Iedereen wil dat, de politiek onderhandelt nu hoe dat moet gebeuren''.

''De banken moeten gewoon geherkapitaliseerd worden, dat gaat zo'n 20 miljard euro kosten, maar Italië heeft al een flinke schuld'', voegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen daaraan toe.

De Geus geeft aan dat de bankenunie er op papier mooi uit zit, maar hij denkt dat het niet gaat lukken om houders van obligaties en aandelen te laten meebetalen.

Meer bij rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van