Ga naar de inhoud
Economie

Goedkeuring voor May's brexitdeal lijkt weer verder weg

Een tegenstander van brexit demonstreert (archieffoto). Beeld © AFP

Het blijft zeer onzeker of het Britse parlement vanavond zal instemmen met de brexitdeal die premier May met de Europese Unie (EU) heeft onderhandeld. Ondanks de concessie van de EU kan Groot-Brittannië niet zelfstandig afzien van de zogeheten backstop, zegt juridisch topadviseur Geoffrey Cox.

Vandaag is het weer eens D-Day voor premier May. Vanavond rond 20:00 uur onze tijd wordt er gestemd over haar brexitdeal. In januari leed May een vernietigende nederlaag in het Britse Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer.

Maar vannacht heeft zij concessies weten te krijgen van de EU. Grote vraag is of dat genoeg is om de eurosceptici dit keer wel te overtuigen.

Advies Cox

Cox lijkt geen goed nieuws te hebben voor de eurosceptici en daarmee voor May. Hij brengt advies uit over hoe de concessies van de EU moeten worden gezien. Volgens hem bieden de recente aanpassingen geen mogelijkheid voor de Britten om eenzijdig van backstop af te kunnen.

Zijn oordeel wordt als cruciaal gezien om parlementariërs over de strijd trekken voor de stemming van vanavond.

Orde
Lees ook:
Orde in de brexitchaos: wat er vandaag en daarna staat te gebeuren

Backstop

Het draait allemaal om de backstop, een constructie die is bedacht om ervoor te zorgen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland (onderdeel van Groot-Brittannië) en Ierland (lid van de EU).

Als er wél een harde brexit komt, zou dat leiden tot allerlei grenscontroles en de angst bestaat dat we dan ook weer teruggaan naar de Troubles, de grote onrust van de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw in Noord-Ierland.

Brexit:
Lees ook:
Brexit: EU geeft May garanties over Ierse grens

Eurosceptici

De eurosceptici binnen de Conservatieve partij van May en de de Noordierse DUP, van wie May afhankelijk is voor een meerderheid in het Lagerhuis, zijn tegen die backstop. Zij vrezen dat ook met de toezeggingen van de EU van vannacht, Groot-Brittannië de kans loopt niet eenzijdig van de zogeheten backstop af te kunnen.

Daarmee zou Groot-Brittannië voor lange tijd in een douane-unie met de EU blijven zitten, iets dat de eurosceptici juist helemaal niet willen. Daarom stemden zij de eerste keer tegen de deal van May.

Meer onzekerheid

Mocht de deal van May het vanavond niet halen, dan zorgt dat voor meer onzekerheid, voor bedrijven en beleggers. Bij een 'no' tegen May's deal staat er morgen in het Lagerhuis een stemming op het programma of er een 'no-deal' moet komen: een brexit zonder afspraken met de EU over onder meer handel nadat de Britten de EU hebben verlaten.

Verwacht wordt dat het parlement daar tegen zal stemmen. In dat geval komt er donderdag nóg een stemming, met de vraag of brexit moet worden uitgesteld. Daar zullen alle EU-lidstaten dan wel mee akkoord moeten gaan.

Koersen pond en AEX omlaag

Er was even hoop dat May haar deal door het parlement zou kunnen loodsen en de koers van het pond liep aanvankelijk dan ook wat op. Maar daarna ging die winst weer verloren. Ook aandelenbeleggers waren aanvankelijk optimistisch, de AEX-index, de Duitse DAX en de Franse CAC40 stegen dan ook, maar later sloeg dat om in een verlies.

De Britse FTSE-100 stijgt juist: een lagere koers van het pond betekent voor hen immers dat winsten uit het buitenland omgerekend naar ponden meer waard zijn. Anders is dat voor de FTSE 250-index, van middelgrote Britse bedrijven. Zij halen een groter deel van hun omzet en dus winst in Groot-Brittannië zelf en zij zijn niet gebaat bij voortdurende onzekerheid.

Dit is een artikel van