Economie

Singapore sluit luchtruim voor Boeingtype dat twee keer crashte

12 maart 2019 08:17 Aangepast: 12 maart 2019 12:08
Het vliegveld van Singapore, Changi Airport. Beeld © AFP

Singapore wil geen risico's nemen met het type Boeing dat binnen een periode van vijf maanden twee keer crashte. De Boeing 737 MAX mag het luchtruim van de stadstaat niet meer in.

Het verbod op vluchten van en naar Singapore geldt sinds 14.00 uur plaatselijke tijd, 7.00 uur Nederlandse tijd. Het besluit volgt op de crash van een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines, afgelopen zondag

Tot hoe lang het vliegverbod voor de toestellen geldt, is onbekend. Pas als er nieuwe informatie komt over de veiligheid van de Boeing 737 MAX, zal worden nagedacht over het opheffen ervan, meldt de Civil Aviation Authority of Singapore (CAAS)

Belangrijk knooppunt

Of het besluit hele grote consequenties heeft, is de vraag. Weliswaar is Changi Airport een van de belangrijkste vliegvelden ter wereld, maar de meeste maatschappijen die het toestel gebruikten voor vluchten van en naar het vliegveld, hadden hun vliegtuigen al aan de grond gezet.

Het gaat om China Southern Airlines, Lion Air, Garuda Indonesia en Shandong Airlines. Dat is op last van luchtvaartautoriteiten in hun land van herkomst: China en Indonesië. Singapore is wel het eerste land dat het vliegtuig volledig uit het luchtruim weert. 

Een Singaporese maatschappij, SilkAir, moet zijn zes toestellen door het besluit ook aan de grond houden.

Aan de grond

Na de crash besloot ook Ethiopian Airlines meteen te stoppen met het vliegen met de Boeing-toestellen. Gisteren voegde Aeromexico zich in een steeds groeiende rij van maatschappijen die het zekere voor het onzekere nemen en niet meer vliegen met de toestellen. 

Ook het Braziliaanse Gol, Cayman Airways van de Kaaimaneilanden en het Argentijnse Aerolineas Argentinas houden de toestellen aan de grond. 

Order opgeschort

Lion Air heeft inmiddels besloten de bestelling van vier nieuwe Boeing 737 Max-vliegtuigen uit te stellen. Het is één van de grootste afnemers van het toestel, en voert nu gesprekken met Boeing over het leveringsschema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TUI blijft vliegen met type Boeing dat al twee keer crashte

Update aan toestel

De bouwer van het ramptoestel Boeing zal de komende weken een software-update gaan uitvoeren op toestellen van het type 737 MAX 8. Dat bevestigt de vliegtuigmaker, nadat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA meldde dat het tegen april ontwerpwijzigingen in het gewraakte toestel van Boeing zou verplichten.

Boeing verwijst in het persbericht bij de reden voor de software-update niet naar de recentste crash. De ramp met het Lion Air-toestel was al reden geweest voor het bedrijf om aanpassingen door te voeren aan het vliegtuig. "Om een veilig vliegtuig nog veiliger te maken", meldt Boeing.

Het vliegtuigbedrijf verloor gisteren fors op de Wall Street: het aandeel ging met ruim 5 procent onderuit. De 737 MAX is een belangrijk toestel voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Er zijn in totaal ruim 5000 besteld, met een cataloguswaarde van 120 miljoen dollar per stuk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`