Ga naar de inhoud
Economie

Juncker en May houden spoedoverleg over Ierse grens

Theresa May en Jean-Claude Juncker tijdens een eerdere ontmoeting. Beeld © EPA

De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, houden vanavond een spoedoverleg over de brexitdeal die morgen opnieuw in stemming wordt gebracht in het Lagerhuis. De twee partijen hopen op het laatste moment overeenstemming te bereiken over de zogenoemde backstop.

De backstop, de verzekeringspolis in de deal die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde moet voorkomen, is het grote struikelblok voor de brexitdeal gebleken. De Britten vrezen dat, als de backstop moet worden ingeroepen, ze voor onbepaalde tijd vastzitten in een douane-unie met de EU, zonder dat ze daar zelf uit kunnen stappen.

De EU heeft al meerdere keren verklaringen afgegeven waarin het aangeeft dat het absoluut niet de bedoeling is om de backstop permanent te maken en dat zij er zelf ook zo snel mogelijk van af willen, als hij al nodig zou zijn. Maar dat bleek tot nu toe voor de Britten niet genoeg zekerheid.

Goed teken?

Dat May nu, een dag voor de stemming in het Lagerhuis, nog afreist naar Straatsburg voor overleg, zou erop kunnen wijzen dat een deal binnen handbereik is. Maar zelfs als May en de EU het eens kunnen worden, is het nog maar de vraag of de toezeggingen ook ver genoeg gaan voor het parlement in Londen.

Volgens persbureau Reuters was er zaterdag al bijna een deal bereikt over de backstop, maar May kon dat plan niet aan haar eigen kabinet verkopen.

Britten willen einddatum

De verwachting is dat May een goede kans maakt om haar deal door het parlement te krijgen, als de EU akkoord gaat met een harde einddatum voor de backstop of met een clausule die het VK de macht geeft om eenzijdig eruit te stappen.

Beide opties zijn tot nu toe onbespreekbaar geweest voor de EU, omdat daardoor een open grens op het Ierse eiland alsnog niet gegarandeerd blijft op de langere termijn. De EU zou wel akkoord kunnen gaan met een variant waarbij de Britten uit de backstop stappen, als dat zou betekenen dat Noord-Ierland binnen de douane-unie met de EU blijft, maar dat is voor de Britten weer een no-go. Daardoor zou er namelijk in feite een grens komen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

21.00 uur

Bij het gesprek tussen May en Juncker zal ook EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier aanschuiven, bevestigt de Europese Commissie. Later op de avond zal ook de voorzitter van het Europees Parlement nog met May praten.

Het gesprek tussen May, Juncker en Barnier staat gepland voor 21.00 uur vanavond. Tegelijkertijd is het Ierse kabinet voor een spoedzitting bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Dat zou erop kunnen wijzen dat er een serieus voorstel op tafel ligt in Staatsburg, waarover ook de Ieren moeten beslissen of ze ermee kunnen leven of niet.

Dit is een artikel van