Ga naar de inhoud
Economie

Extra parkeerplaatsen rond haven Rotterdam om harde brexit op te vangen

Vrachtwagens rijden aan boord van een ferry in Rotterdam. Beeld © ANP

Om een eventuele harde brexit op te vangen, komen er 700 extra parkeerplekken rondom de Rotterdamse haven voor vrachtwagens. Als hun papieren niet op orde zijn, kunnen chauffeurs hier terecht.

De maatregel is vooral nodig voor als er een harde brexit komt, waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken om middernacht 29 maart de Europese Unie verlaat.

Export naar het Verenigd Koninkrijk moet dan extra gecontroleerd worden, omdat het Verenigd Koninkrijk bij een harde brexit wordt gezien als derde land. Dat betekent bijvoorbeeld dat de NVWA moet controleren of voedsel wel aan de EU-eisen voldoet.

Per dag 400 vrachtwagens

De parkeerplaatsen, in en rond het havengebied, mogen alleen gebruikt worden door chauffeurs die hun papieren niet op orde hebben. Op de parkeerplaats kunnen ze dat vervolgens regelen, samen met hun bedrijf of opdrachtgever.

Het Havenbedrijf denkt dat er per dag zo'n 400 vrachtwagens zijn die noodgedwongen van de parkeerplaats gebruik maken. Dat komt neer op 12 procent van het aantal vrachtwagens dat op drukke dagen via Rotterdam naar het VK gaat.

Chaos,
Lees ook:
Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal

Miljoenen tonnen

Per jaar wordt ongeveer 54 miljoen ton tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk verhandeld, waarvan zo'n 40 miljoen ton via de Rotterdamse haven gaat. Als de papieren van de lading niet in orde zijn, veroorzaakt dat opstoppingen bij de douane, is de vrees.

Als deze extra parkeerplaatsen niet voldoende zijn, dan hebben de betrokken partijen nog meer overloopgebieden achter de hand, meldt Havenbedrijf Rotterdam

Filetest met 89 vrachtwagens

Aan de overkant van het Kanaal zijn ook dit soort voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar een oefening om de brexitbestendigheid van de haven van Dover te testen, liep uit op een fiasco.

Er werd een file gesimuleerd, om een systeem te testen dat 6000 vrachtwagens moet kunnen verwerken. Aan de test deden namelijk maar 89 vrachtwagens mee.

Dit is een artikel van