Economie

KLM stopt met verkoop taxfree-artikelen in het vliegtuig

11 maart 2019 15:41 Aangepast: 11 maart 2019 15:53
Het cabinepersoneel van KLM maakt zich op voor de verkoop aan boord. Beeld © Archiefbeeld ANP

Parfum, sieraden, miniatuurvliegtuigen en speelgoed zijn straks niet meer te koop aan boord van KLM-vluchten. De maatschappij houdt na tientallen jaren op met het verkopen van taxfreeproducten in het vliegtuig.

Vanaf deze zomer stopt de verkoop al binnen Europa, maakt het bedrijf vandaag bekend. Vanaf begin volgend jaar moet dat ook gaan gebeuren op intercontinentale vluchten.

Volgens de vliegmaatschappij past de taxfree verkoop niet meer bij de wensen van klanten op dit moment. Op vliegvelden kan ook veel gekocht worden, en mensen weten online de goedkoopst geprijsde artikelen te vinden, ziet KLM.

Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers, die al een aantal jaar teruglopen. Vorig jaar gaf KLM aan nog wel 'enkele tientallen miljoenen' winst te maken met de artikelen.

Andere manieren van verkoop

Grote maatschappijen als Delta, United Airlines en Corendon stopten eerder al met de verkoop van taxfree-artikelen. 

KLM onderzoekt nu hoe het op andere manieren producten kan verkopen, daarvoor worden pilotprojecten opgestart. Wat die precies inhouden, wil KLM nog niet zeggen. Een woordvoerder wil alleen zeggen dat ze zullen aansluiten bij de klantwensen van nu: "Dan moet je denken aan digitaal aankopen doen en een grotere productrange."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore