Ga naar de inhoud
Economie

Levi's wil met beursgang half miljard ophalen

Beeld © Getty Images

Het spijkerbroekenmerk Levi's wil met een beursgang 587 miljoen dollar ( 522 miljoen euro) ophalen. Dat blijkt uit de aanvraag voor de beursgang, die de uitvinder van de denimbroek bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ingediend.

Vorige maand deden al geruchten de ronde over de aanstaande beursgang van Levi Strauss. Het bedrijf ging in 1971 ook al eens naar de beurs. In destijds een van de grootste beursgangen ooit haalde de onderneming 50 miljoen dollar op. In 1984 vertrok het bedrijf weer van de beurs. 

In totaal worden nu een kleine 36,7 miljoen aandelen aangeboden. Van de aandelen komt ongeveer een kwart van het bedrijf zelf. De opbrengst wil de jeansmaker gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden en mogelijk ook overnames.

De bestaande aandeelhouders van de jeansmaker verzilveren circa 27,2 miljoen aandelen, tegen 14 tot 16 dollar per aandeel. Daarmee halen zij zo'n 400 miljoen dollar op.

China

Levi Strauss maakte vorig jaar een omzet van 5,6 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf ziet grote kansen bij de uitbreiding in landen als China, India en Brazilië. Het merk is daar nog relatief klein.

Zo is China op dit moment goed voor 20 procent van de wereldwijde markt voor kleding, maar slechts voor 3 procent van Levi's omzet.

Ondernemersfamilie Haas

De Duitse emigrant Levi Strauss begon in 1875 in Californië met het spijkerbroekenmerk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf in handen van de De Amerikaanse ondernemersfamilie Haas. Volgens zakenblad Forbes bezit die familie nog een belang van 63 procent.

Met een belang van bijna 17 procent is familielid Mimi Haas de belangrijkste aandeelhouder. Haar belang is naar schatting één miljard dollar waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van