Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Duitse economie verslechtert verder, slecht nieuws voor Nederland

11 maart 2019 10:45 Aangepast: 15 maart 2019 14:32
Een lagere groei in Duitsland, raakt ook de rest van de eurozone en zeker ook die in Nederland. Beeld © AFP

Het gaat nog wat slechter met de Duitse economie dan eerder werd gedacht. In januari kromp de industriële productie met 0,8 procent, terwijl juist op een lichte groei was gerekend. Verder zou de Duitse regering de groeiverwachting verlaagd hebben. De kans is groot dat dit ook de Nederlandse economie raakt.

In economisch opzicht is Nederland een provincie van Duitsland, de verreweg grootste economie van de eurozone. Daarom zijn wij in hoge mate afhankelijk van het wel en wee bij onze oosterburen.

De recente cijfers uit Duitsland zijn daarmee niet hoopgevend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recessie in Duitsland? 'Áls die komt, maak je dan geen zorgen'

Minder productie industrie

De Duitse industrie produceerde namelijk in januari 0,8 procent minder dan de maand ervoor, terwijl op groei was gerekend. Het is vijfde maand op rij dat de productie bij onze oosterburen terugloopt.

Er is ook een meevaller: de Duitse export bleef in januari namelijk stabiel, terwijl van een krimp van 0,5 procent was uitgegaan. Toch loopt de Duitse export in rap tempo terug. In december was er immers nog sprake van een groei van de export met 1,5 procent.

'Nóg lagere groei'

Er is meer slecht nieuws. De Duitse regering is somberder geworden over de economie en gaat nu intern nog maar uit van een groei van 0,8 procent voor dit jaar, meldt Handelsblatt. In januari verlaagde de Duitse regering de eigen groeiverwachting al van 1,8 procent tot 1 procent.

Vorige week verlaagde de Oeso, de organisatie van de grootste industrielanden in de wereld, de groeiprognose voor de eurozone van 1,8 procent tot 1 procent. Dat kwam met name door de versomberde vooruitzichten voor Duitsland en Italië. De Oeso denkt dat de Duitse economie met nog maar 0,7 procent zal groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De beurs deze week: brexitstemmingen en laatste jaarcijfers

ECB stimuleert meer

Vorige week zei ECB-president Mario Draghi dat de officiële rente pas in 2020 zal worden verhoogd. Dat is later dan wat de ECB tot nu toe zei. De ECB kondigde namelijk eerder aan dat de officiële rente in ieder geval tot na de zomer van 2019 op het huidige niveau zou blijven. Maar de rente blijft dus nog wat langer op het huidige recordlage niveau.

Ook kunnen banken in de eurozone opnieuw tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen bij de ECB, om de economie te stimuleren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van