Minder vrouwen in topposities

Vrouwen verliezen leidinggevende functie vaker dan mannen

11 maart 2019 02:12 Aangepast: 11 maart 2019 06:17
De raad van bestuur van de NS heeft twee vrouwen en drie mannen Beeld © ANP/Bart Maat

Wanneer vrouwen aan een nieuwe baan beginnen, belanden zij vaker dan mannen in een niet-leidinggevende functie.

Hierdoor bekleden vrouwen mogelijk minder topposities dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen bezetten slechts 15 procent van de topfuncties in de 5000 grootste bedrijven. Bij de overheid ligt dat aandeel op 34 procent.

Twee op de vijf vrouwen en mannen in leidinggevende functies maken in hun loopbaan mee dat ze in hun nieuwe baan een lagere functie krijgen. Maar terwijl slechts 37 procent van de mannen in een functie belanden waarin ze geen leiding geven, ligt dit percentage voor vrouwen op 58 procent.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bokitocultuur verjaagt vrouwen uit de top van het bedrijfsleven'

Deeltijd

Volgens het SCP ligt het verschil tussen mannen en vrouwen in topfuncties ook aan het feit dat ruim 70 procent van de werkende vrouwen in deeltijd werkt, tegenover 17 procent van de mannen.

Veel bedrijven willen volgens het planbureau alleen fulltime managers, waardoor vrouwen eerder afvallen. Ook andere factoren spelen een rol, zoals minder ambities van vrouwen en stereotype beoordelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze 60 bedrijven hebben nog steeds (veel) te weinig vrouwen in de top

Drie jaar

Een derde van de mensen die geen leiding meer geeft, heeft binnen drie jaar weer een leidinggevende functie. Dat geldt voor zowel mannen en vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van