Ga naar de inhoud
Economie

De opmars van vrouwen in het onderwijs in drie grafieken

Studenten in de collegebanken. Beeld © Getty

Voor het eerst hebben net zoveel vrouwen als mannen een hbo- of universitair diploma. Tien jaar geleden was een nog geen kwart van de vrouwen hoogopgeleid, tegenover bijna 30 procent van de mannen. Dat verschil is nagenoeg verdwenen.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag, op Internationale Vrouwendag, bekend.

1. Evenveel mannen als vrouwen met hbo- of universitair diploma

In 2018 had bijna 31 procent van zowel de mannen als de vrouwen een opleiding afgerond aan een hbo-instelling of universiteit. 

2. Jonge generatie haalt in

Als je kijkt naar de jongere generaties zijn vrouwen zelfs hoger opgeleid dan mannen. Van de 25- tot 35-jarige vrouwen heeft meer dan de helft een hbo- of universitair diploma. Bij mannen is dat zo'n 10 procentpunt lager. Bij oudere generaties is dat (nog) omgekeerd. 

3. Meer vrouwelijke studenten

De bovenstaande cijfers en grafieken lagen al in de lijn der verwachting. Als je kijkt naar mannelijke en vrouwelijke studenten op hbo-instellingen en universiteiten blijken vrouwen sinds om en nabij de eeuwwisseling in de meerderheid. 

Economische zelfstandigheid

Een opleiding volgen kan een weg naar economische zelfstandigheid zijn. De inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen dalen dan ook, bij jonge ambtenaren verdienen vrouwen zelfs iets meer dan mannen. Na hun 26ste is dat wel voorbij.

En hoewel het aantal mannen en vrouwen met een hoge opleiding nagenoeg gelijk is, zijn nog altijd vier op de tien vrouwen niet economische zelfstandig, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.  

Werken
Lees ook:
Werken na eerste kind: steeds minder vrouwen stoppen