Economie

Zwarte lijst EU tegen witwassen en terreurfinanciering afgewezen

07 maart 2019 14:15 Aangepast: 07 maart 2019 14:15

De lidstaten van de Europese Unie hebben unaniem een concept-witwaslijst afgewezen. Op die lijst stonden 23 landen buiten de Europese Unie die een risico voor de EU zijn als het gaat om witwassen en terrorismefinanciering.

Volgens de lidstaten kan de huidige lijst niet worden aangenomen omdat deze niet is opgesteld aan de hand van een transparant proces waarbij de betrokken actief zijn aangemoedigd om actie te ondernemen. Ook is hun recht op wederhoor niet gerespecteerd.

Kort gezegd: de Europese Commissie, die de lijst opstelt en bijhoudt, heeft slecht werk geleverd volgens de lidstaten. Die schrijven dat de lijst aan hoge normen moet voldoen en op 'ordentelijke wijze' moet worden ingevoerd. Dat is nu onvoldoende gedaan. De lidstaten hebben alleen de mogelijkheid om het complete document goed- of af te keuren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië op zwarte lijst EU van terrorismefinanciers en witwassers

Strengere controles

De witwaslijst, die verwarrend genoeg soms betiteld wordt als zwarte lijst, wordt sinds 2015 gebruikt door de Europese Unie. Banken in Europa zijn verplicht om strengere controles uit te voeren op geldstromen van klanten uit landen op de lijst.

Dat zorgt ervoor dat het voor burgers en bedrijven uit die landen moeilijker wordt om te handelen in de Europese Unie. Op de lijst staan zorgt ook voor een flinke deuk in de reputatie.

Zwart geld uit systeem

Aan de andere kant zorgt de lijst er volgens Eurocommissaris voor Justitie Věra Jourová er dat 'zwart geld uit andere landen niet zijn weg vindt naar ons financiële systeem'. Landen komen op de lijst als ze een strategische tekortkoming hebben op het gebied van het witwassen van geld, of als een regime terrorisme financiert.

De Europese Commissie wilde de lijst uitbreiden met twaalf nieuwe landen, waaronder Saoedi-Arabië en Panama, Amerikaans Samoa, Panama en Nigeria. Landen als Irak, Noord-Korea en Afghanistan zijn op de lijst blijven staan, terwijl Bosnië en Herzegovina, net als vier andere landen, van de lijst zouden verdwijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore