Ga naar de inhoud
Economie

NN ontslaat medewerker die seksfilmpje aan collega stuurde

Beeld © ANP

Verzekeraar NN heeft een werknemer die een tijdens werktijd gemaakt seksfilmpje stuurde aan een collega op staande voet ontslagen. Volgens de rechter is het ontslag terecht.

In mei 2018 bevredigde de toen 28-jarige werknemer zichzelf op het bedrijfstoilet in het Haagse hoofdkantoor van NN, en stuurde een filmpje daarvan via Snapchat naar een vrouwelijke collega met wie hij destijds een seksuele relatie had.

Ontslag op staande voet

Een half jaar later stapte de collega, die het filmpje had opgeslagen, naar haar werkgever met een klacht. Na een kort onderzoek zette NN de man meteen op straat.

In de ontslagbrief schreef de verzekeraar aan de werknemer dat het onderzoek had uitgewezen dat 'u ook stelselmatig op andere momenten foto's van uw geslachtsdeel heeft gemaakt, en via social media heeft verstuurd aan dezelfde collega'.

Privéaangelegenheid

De werknemer stapte in december naar de rechter om het ontslag aan te vechten. Volgens hem betrof het verzenden van het filmpje een privéaangelegenheid, en kan dat geen reden voor ontslag op staande voet zijn.

Daarbij wees hij erop dat zijn collega hem ook 'erotische foto's' had gestuurd. Een waarschuwing of berisping had volgens hem volstaan.

Niet seksueel intimiderend

Verzekeraar NN stelde voor de Haagse kantonrechter dat de man, door het tijdens werktijd maken en sturen van het seksueel getint filmpje naar een collega, in strijd handelde met de wettelijke verplichting om zich als goed werknemer te gedragen. Ook zou de man zich niet hebben gehouden aan de interne gedragscode, die intimiderend gedrag verbiedt.

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van seksueel intimiderend gedrag, omdat de twee collega’s destijds met wederzijds goedvinden een relatie hadden.

Ontslag terecht

Maar volgens de rechter mag NN de man wel ontslaan, omdat hij zich door zijn gedrag niet als goed werknemer gedroeg. "Door de beelden tijdens werktijd naar een collega te sturen is er geen sprake meer van louter privégedrag. (...) De collega heeft door deze handelswijze onder werktijd pornografische beelden onder ogen gekregen."

Ook weegt de rechter de interne gedragscode mee. "Het is bij NN verboden om obscene sites te bezoeken; dan is het zelf maken en aan een collega sturen van een obsceen filmpje eveneens verboden."

Privacygevoelig

NN wil geen reactie geven op de vraag of het ontslag op staande voet toch niet wat hard is. "Dit betreft personeelsleden. Omdat het privacygevoelig is, kunnen wij niets zeggen", aldus een woordvoerder.

De advocaat van de werknemer was onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is onzeker of de werknemer in hoger beroep gaat of het hierbij laat.

Sexting

Vorig jaar waarschuwde de Nationale Politie nog voor het delen van seksueel getinte filmpjes via sociale media. Uit toenemende meldingen door slachtoffers van dit zogenoemde sexting bleek volgens de politie dat het niet veilig is, zelfs als de afzender niet direct herkenbaar is.

Vaak gaat het in dergelijke gevallen om jongeren die eerst een relatie met elkaar hadden, en waarvan beelden later als wraak of stoerdoenerij op sociale media verschijnen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl