Economie

Omstreden Zwitsers 1000 frankbiljet krijgt een make-over

06 maart 2019 14:02 Aangepast: 06 maart 2019 14:24
Zo ziet het nieuwe, Zwitserse 1000 frankbiljet eruit. Beeld © Zwitserse centrale bank

De Zwitserse centrale bank presenteert een nieuw ontwerp voor het bankbiljet van 1.000 Zwitserse frank (882 euro). Het op een na duurste biljet ter wereld krijgt een moderner uiterlijk en hypermoderne echtheidskenmerken.

Het biljet komt volgende week woensdag in omloop, meldt persbureau Bloomberg. Het biljet van 1000 frank is omstreden omdat het volgens critici illegale handel vergemakkelijkt.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zich wat dat betreft ook zorgen over 500 eurobiljetten. Daarom worden briefjes van 500 euro sinds een paar weken niet meer gedrukt. De briefjes die nog in omloop zijn blijven trouwens wel geldig.

'Gewoon' betaalmiddel

Maar de Zwitsers maken zich geen zorgen dat hun 1000 frankbiljet gebruikt wordt bij illegale praktijken. "De risico's zijn niet groter dan bij andere biljetten", zegt Fritz Zurbrügg, vice-president van Zwitserse centrale bank. Hij benadrukt dat Zwitsers het dure biljet 'gewoon' als betaalmiddel gebruiken.

Volgens de Zwitserse centrale bank zijn er maar liefst 48,6 miljoen briefjes van 1000 in omloop. Dat is ongeveer 59 procent van alle Zwitserse bankbiljetten.

Zwitsers zijn dol op cash

Uit een enquête van de nationale centrale bank onder 2000 Zwitsers blijkt dat het briefje inderdaad populair is. 4 op de 10 respondenten heeft in de afgelopen twee jaar een 1000 frankbiljet in handen gehad.

Contant geld is sowieso erg populair in Zwitserland, in tegenstelling tot Nederland. In ons land verloopt minder dan 40 procent van alle betalingen nog met brief of muntgeld. In Zwitserland is dat 70 procent, bleek uit de enquête van de Zwitserse centrale bank. Het aantal biljetten in omloop stijgt nog steeds.

Op één na waardevolste

Op het nieuwe 1000 frankbiljet zie je het Zwitserse parlement en een handdruk. Het briefje is iets kleiner dan zijn voorganger en in totaal 16 veiligheidskenmerken.

Het is het op één na waardevolste biljet ter wereld. Het allerduurste briefje komt uit Brunei, een heel klein, rijk land in Zuidoost-Azië. Dat land heeft een biljet dat 10.000 Bruneise dollar waard is, omgerekend 6500 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore