Economie

Make-up is niet meer verplicht bij stewardessen Virgin Atlantic

05 maart 2019 12:51 Aangepast: 05 maart 2019 15:32
De crew van een vlucht van Virgin Atlantic. Beeld © Virgin

Stewardessen van Virgin Atlantic hoeven zich niet meer op te maken als ze dat niet willen. De Britse vliegmaatschappij ziet het als een symbolische koerswijziging. "We doen het anders dan anderen in de vliegwereld. Onze uniformen moeten reflecteren wie wij als individuen zijn." Bij KLM zijn ze niet onder de indruk en vinden ze dat make-up er gewoon bij hoort.

Als vrouwen het willen, is make-up niet meer nodig, is het nieuwe beleid van Virgin Atlantic. De vliegmaatschappij die is opgericht door de flamboyante ondernemer Richard Branson, geeft stewardessen ook standaard een broek mee in het uniformenpakket. Virgin Atlantic zegt tegen RTL Z dit te hebben gedaan na overleg met het personeel.

Virgin noemt het een 'significante verandering voor de luchtvaart'. Stewardessen mogen als ze dat willen wel make-up gebruiken.

 

Virgin Atlantic-oprichter Richard Brandson met een stewardess. Virgin Atlantic-oprichter Richard Brandson met een stewardess.

Netjes bij KLM

Een woordvoerder van KLM toont zich niet erg onder de indruk van de verandering bij Virgin Atlantic. "Onze regel is dat stewardessen er netjes en goed verzorgd uit moeten zien. Make-up is daar een onderdeel van. We vragen vooral natuurlijke en lichte kleuren te gebruiken."

Volgens haar hoort make-up er gewoon bij. "Als je moe bent, zie je er dankzij de make-up wat wakkerder uit." KLM-stewardessen moeten ook schoenen met hakken aan. "Dat hoort bij het goed verzorgd eruit zien. Een paar sneakers zit niet in het uniform."  

Een stewardess van KLM. Een stewardess van KLM.

Make-up hoort er juist bij

Het personeel bij KLM is dik tevreden met de dress code, zegt Mariëtte van Dijk van FNV. "In het uniformenpakket zit ook een broek. Je kunt zelf kiezen en combineren. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat representatief is. De stewardessen vinden het zelf belangrijk dat ze er representatief uit zien. En daar horen ook make-up en verzorgde nagels bij."    

De uniformen van stewardessen bij maatschappijen als Virgin Atlantic en KLM zijn heel wat anders  dan de dresscode en make-up van verschillende Aziatische vliegmaatschappijen. Hieronder de presentatie van de collectie van een Chinese vliegmaatschappij. 

Haute Couture Uniforms That Looks like High Fashion at Paris Couture Week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore