Economie

Het wordt Zandvoort of niets, zegt Sportraad over F1 in Nederland

04 maart 2019 15:58 Aangepast: 04 maart 2019 16:10
Circuit Zandvoort Beeld © ANP

Het circuit in Assen heeft geen kans om een Formule 1-race te organiseren. Het wordt Zandvoort, of anders niets. Dat schrijft de Nederlandse Sportraad in een open brief aan ministeries, provincies, de circuits en de gemeenten Zandvoort en Assen.

Volgens Michael van Praag, de voorzitter van de Sportraad, is de open brief niet bedoeld als advies. De organisatie heeft de brief gestuurd omdat het circuit in Assen doet voorkomen nog in de race te zijn. De Sportraad geeft onafhankelijk advies over sport aan de regering en het parlement. 

De Sportraad heeft van de FOM, de organisatie achter Formule 1, gehoord dat het circuit in Zandvoort de eerste en enige gegadigde is om de race te organiseren. Dat circuit kent een rijke historie en ligt in de buurt van grote steden en vliegvelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 in Zandvoort: wel enthousiasme, maar geen financiële steun

Miljoenenproject

Het organiseren van zo’n race kost naar schatting 30 tot 40 miljoen euro per jaar. Het is voor Zandvoort dan ook spannend of het lukt om het financiële gat te dichten. Het circuit hoopte dat er 5 miljoen euro bijgelegd zou worden door minister Bruno Bruins van Sport, maar die gaat daar niet in mee.

Daarnaast hoopte Zandvoort dat de provincie Noord-Holland en de gemeente 2 miljoen zou bijleggen, maar ook dat gaat niet gebeuren. Dat zorgt voor een flink gat in de begroting. Eind maart verloopt de exclusiviteitsdeal die FOM heeft met Zandvoort.

Maakt Assen kans?

In een vertrouwelijke brief die RTL Nieuws in handen heeft blijkt dat FOM daarna verder wil kijken naar een race op een andere baan. Assen hoopte dat het circuit daarna weer een kans zou maken, maar de Sportraad maakt in hun open brief korte metten met die hoop.

In de brief schrijft de raad wel dat Assen eerder al eigen plannen heeft ontwikkeld om de Formule 1 naar Nederland te halen. De raad merkt op dat er, in tegenstelling tot Zandvoort, al een businesscase ligt die in principe rond is. Er is een buitenlandse investeerder die garant staat voor de licentiegelden en er is steun van de provincie en gemeente.

Verwarring bij Assen

De Sportraad wil naar eigen zeggen geen oordeel vellen over welk van beide businesscases het best is voor het evenement, de regio of de samenleving. Dat is volgens de raad ook niet relevant, want de FOM heeft dus al gezegd dat het Zandvoort wordt, of geen Formule 1 in Nederland.

Volgens Assen zijn zij wel degelijk nog steeds het alternatief voor Zandvoort. De voorzitter van de stichting die de Formule 1 naar Drenthe wil halen, Jos Vaessen, zegt tegen het AD maar weinig te begrijpen van de open brief. Volgens hem lijkt het alsof Assen de schuld krijgt van het feit dat Zandvoort 'het allemaal niet voor elkaar krijgt'.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Race tussen Zandvoort en Assen om organisatie F1 nog niet gelopen

Vaessen zegt zelf in het bezit te zijn van een brief van de FOM waarin staat dat Assen wel degelijk kandidaat blijft als vervanger van Zandvoort.

Van Praag van de sportraad zegt per telefoon van de FOM gehoord te hebben dat dat niet het geval is. "Wij kiezen geen partij, maar het zou zonde zijn als het aan ons land voorbij gaat. Het kan ons als sportraad niet schelen waar het gehouden wordt, als het maar in Nederland wordt georganiseerd", besluit Van Praag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore