Economie

Nederland bij de gezondste landen (net als veel andere kleine landen)

04 maart 2019 14:39 Aangepast: 04 maart 2019 15:53
Beeld © ANP

Economische voorspoed is mooi, maar zegt lang niet alles. Niet de inwoners van de grootste en rijkste landen zijn het meest gelukkig en gezond. Het zijn juist de kleine landen waar het welzijn van de bevolking hoog is, zoals in Nederland.

Nederlanders zijn gelukkig, drinken weinig alcohol, hebben een goede suikerspiegel en worden erg oud. Dat blijkt uit de Global Wellness Index waar Nederland met een zesde plek net buiten de top 5 valt.

Gelukkige Maldiviërs

Opvallend aan deze lijst is dat veel kleine landen hoog eindigen en dat juist de grote economieën matig presteren op gebied van welzijn. Canada voert de ranglijst weliswaar aan, maar dat is dan ook meteen samen met Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk het enige G20-land in de top 20.

Ter vergelijking: het VK hoort bij de vijf landen met het hoogste bruto binnenlands product (bbp) en eindigt op een zestiende plaats in de welzijnsranglijst. Op plek vier staat de Malediven, terwijl dat land de 196e plek inneemt op de bbp-lijst.  

De Verenigde Staten eindigt op plek 37. Ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan vallen buiten de top 25.

In de welzijn-top 10 staan maar twee landen van de G20 In de welzijn-top 10 staan maar twee landen van de G20

Gezonde landen

In meer ranglijstjes presteren kleine landen beter op gebied van welzijn dan de grote economieën, concludeert Bloomberg.

Vorige week publiceerde de website zelf nog een eigen index met meest gezonde landen. Ook daar eindigden veel kleine landen verrassend hoog, zoals IJsland, Zwitserland en Zweden.

Depressie en overgewicht

Volgens Bloomberg toont deze trend aan dat een economisch gezond land niet automatisch ook een gezonde bevolking heeft. Depressie, hoge bloeddruk en overgewicht zijn in rijke landen vaak een probleem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van