Ga naar de inhoud
Economie

Utrechters grijpen naast Eneco-jackpot van 264 miljoen

Beeld © ANP

Slecht nieuws voor de inwoners van Utrecht. De Utrechtse gemeenten en de provincie zien ruim een kwart miljard euro aan hun neus voorbij gaan. Ze overwegen hoger beroep tegen het oordeel van de rechter, die een streep zette door hun megaclaim op energiebedrijf Eneco. "Dat vonnis rammelt."

De wortels van de claim liggen in 2002. Toen verkochten de gemeenten en de provincie Utrecht het regionale energiebedrijf REMU voor ruim 1 miljard euro aan concurrent Eneco. Daarbij kregen de Utrechters ook het recht op een percentage van de winst, als Eneco zichzelf voor 2010 deels of volledig zou verkopen.

Utrechtse claim

Nadat Eneco zijn netwerken had afgesplitst en de rest van het bedrijf vorig jaar te koop zette, eisten de voormalige eigenaren van REMU alsnog een winstdeel op. Zij becijferen dat op ruim 264 miljoen euro.

Dat bevestigt penningmeester Pieter-Jan Witvliet van de Stichting Beheer Belangen GCN tegen RTL Z. De stichting behartigt de belangen van alle Utrechtse gemeenten, die goed waren voor 30 procent van de aandelen van de REMU.

Splitsingsplicht

Dat het recht op de lucratieve winstdeling in 2010 afliep, is volgens de Utrechtse gemeenten en provincie niet relevant. Volgens hen had Eneco zich al voor 2010 moeten splitsen en verkopen, maar hield het bedrijf dat jarenlang bewust tegen. Daarmee zou Eneco de Utrechters hun winstdeling door de neus hebben geboord.

Hoe dat precies zit? In 2008 trad de Wet Onafhankelijk Netwerkbeheer in werking, die voorschrijft dat energiebedrijven hun netwerk moeten afsplitsen van het commercieel bedrijf dat de verkoop van gas en elektra aan klanten verzorgt. Branchegenoten als Nuon en Essent splitsen hun netwerk inderdaad af, en verkochten de rest van het bedrijf vervolgens.

Weigering

Eneco weigerde echter te splitsen, en stapte naar de rechter. Na jarenlang slepende rechtszaken verloor Eneco de zaak uiteindelijk, en ging in 2017 alsnog over tot splitsing. Nu wordt het commerciële bedrijfsdeel verkocht. Schattingen van de waarde variëren van 2 tot 4 miljard euro.

Omdat Eneco veel eerder verkocht had kunnen worden, vinden de Utrechtse gemeenten en provincie dat zij toch recht hebben op ruim een kwart miljard euro. Naar nu blijkt, oordeelde de Amsterdamse rechtbank daar vorige week echter anders over. Volgens de rechter is dat recht in 2010 vervallen, en had Eneco bovendien nooit voor dat jaar kunnen splitsen en verkopen.

Bij het Zuid-Hollandse energiebedrijf hangt de vlag uit. "Wij zijn blij met deze wat ons betreft voor Eneco volledig terechte uitspraak", aldus woordvoerder Edwin van de Haar.

'Vonnis rammelt'

Penningmeester Witvliet van de stichting die de belangen van de gemeenten behartigt, is teleurgesteld. "Volgens ons had Eneco al jaren geleden verkocht kunnen zijn, en is het hun eigen schuld dat het zo lang heeft geduurd. Niet leuk om te horen dat de rechter daar anders over denkt; wij vinden dat het vonnis flink rammelt. Vanmiddag hebben wij ons eerste gesprek met de stichting om de uitspraak te bestuderen, maar wij neigen naar hoger beroep." 

De andere voormalige grootaandeelhouder, de Houdstermaatschappij REMU dat de belangen van de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht en Amersfoort behartigt, was onbereikbaar voor een toelichting.

Witvliet benadrukt dat er voor de inwoners van Utrecht veel op het spel staat. "Wij willen ons zeker niet zomaar bij deze uitspraak neerleggen, want 264 miljoen euro is een hoop geld."