Ga naar de inhoud
Economie

'Handelsoorlog tussen VS en China bijna over'

President Trump brengt een toost uit op de Chinese president Xi. Beeld © AFP

De Verenigde Staten en China zijn dicht bij een deal die een einde kan maken aan de handelsoorlog tussen de twee grootmachten. Als de Chinezen aan een aantal voorwaarden willen voldoen, zouden de Amerikanen bereid zijn om alle of bijna alle importheffingen te schrappen.

Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van twee ingewijden.

Heffingen schrappen

China en de VS zijn al sinds begin december druk aan het onderhandelen om een einde te maken aan de handelsoorlog. De deadline daarvoor lag eigenlijk op 1 maart, maar omdat de onderhandelingen ver gevorderd zijn, werd die deadline verlegd.

De Amerikanen zouden nu bereid zijn om de importheffingen op 200 miljard dollar (176 miljard euro) aan Chinese importen te schrappen, maar dan moet China beloven om intellectueel eigendom beter te beschermen en veel meer Amerikaanse producten te importeren.

Meer importeren

Volgens een van de bronnen van Bloomberg hebben de Chinezen aangeboden om voor 1,2 miljard dollar meer te gaan importeren over de komende zes jaar. Dat is vooral voor de Amerikaanse president Donald Trump belangrijk. Hij maakt zich al jaren kwaad over het feit dat de Amerikanen veel meer importeren van de Chinezen dan omgekeerd. Dat zogenoemde handelstekort ziet Trump als een verlies voor zijn land.

Daarnaast zouden de Chinezen hun importtarieven willen verlagen, bijvoorbeeld voor auto's, en de regels voor eigenaarschap van bedrijven versoepelen voor buitenlanders in China, schrijft The Wall Street Journal.

Geen gelopen race

Hoewel er optimisme is over het beëindigen van de handelsoorlog, is de deal nog niet beklonken. Een van heikele punten is de timing van het schrappen van de Amerikaanse heffingen. De Chinezen zouden eisen dat de VS in een klap de strafheffingen schrapt, maar de Amerikanen willen een drukmiddel houden.

Zij willen daarom de heffingen gefaseerd afbouwen, afhankelijk van of de Chinezen zich aan de afspraken houden.

Minder goed nieuws voor de EU

Terwijl het in de onderhandelingen met de Chinezen de goede kant op lijkt te gaan, wordt men in Europa juist weer een stuk zenuwachtiger. De EU en de VS zijn ook aan het onderhandelen over nieuwe handelsbetrekkingen, maar dat overleg is vorige week weer flink onder druk gezet door Trump.

In januari liet de EU nog weten bereid te zijn om de heffingen op alle goederen te schrappen als de Amerikanen dat ook doen. Daarmee leken de onderhandelingen goed van start te gaan, maar volgens Trump is de EU 'lastig om een deal mee te sluiten'. Daarop herhaalde hij zijn dreigementen van vorig jaar om hoge importheffingen op te leggen voor Europese auto's.