Belastingaangifte

Deze mensen deden als eerste belastingaangifte: 'Hij is lastig dit jaar'

01 maart 2019 15:15 Aangepast: 01 maart 2019 15:17
Eline: 'Vandaag heb ik er de tijd voor, dus kwam het mooi uit' Beeld © Eigen foto

Sinds vannacht 00.00 uur kan je weer belastingaangifte doen. Daar zien de meeste mensen als een berg tegenop, maar er zijn ook mensen die staan te popelen om zo snel mogelijk hun aangifte in te sturen. "Ik wil weten waar ik aan toe ben."

Daphne Voogt-de Vos (33) heeft vlak na middernacht als een van de eersten aangifte gedaan, samen met haar moeder. Ze zaten om 00.00 uur al klaar. "We werken allebei avond- en nachtdiensten en zijn daardoor 's nachts vaak wakker. Dit is al het vijfde jaar op rij dat we op de eerste dag onze aangiftes invullen."

Te vroeg

Dit jaar zaten ze eigenlijk zelfs iets te vroeg klaar. Om 00.05 uur kon het systeem de ingevulde gegevens namelijk nog niet ophalen. "Daardoor moesten we alles handmatig invullen, waar we een halfuurtje mee bezig zijn geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingseizoen 2019 van start: vul je aangifte slim in met deze tips

Daphne. Daphne.

Volgens Daphne loont het om je te verdiepen in de belastingregels. "Mijn moeder werkt bij de FNV en zij wordt ieder jaar bijgeschoold. Omdat ze de regeltjes net even iets beter kent, heb ik uiteindelijk 100 euro extra terug kunnen krijgen."

Uitbetaald worden

Eline Roukes (31) zit nog middenin de aangifte als we haar spreken. In tegenstelling tot Daphne doet zij niet elk jaar gelijk op de eerste dag aangifte. "Maar vandaag heb ik er de tijd voor, dus kwam het mooi uit. Gelijk op de eerste dag aangifte doen betekent ook dat je bij de eerste lichting zit die weer bericht terug krijgt en dus ook betaald wordt."

Eline: 'Vandaag heb ik er de tijd voor, dus kwam het mooi uit' Eline: 'Vandaag heb ik er de tijd voor, dus kwam het mooi uit'

"De aangifte is lastig dit jaar", zegt ze. "Ik kom er niet uit, ik moet het eerst even samen met mijn partner doen. We hebben eind 2018 een huis gekocht. Daardoor moet ik meer invullen dan voorheen. Daar had ik geen rekening mee gehouden, dus ik was niet goed voorbereid op wat ging komen."

Toch valt het volgens haar mee. "Alles staat al ingevuld en ik heb nog geen foutje kunnen ontdekken. Waarschijnlijk kan ik gewoon door enteren, maar ik wil het toch even controleren."

Lisette. Lisette.

"Ik heb het gevoel dat aangifte steeds gedetailleerder wordt", zegt Lisette Bijlsma-Mulder (25). Ook zij heeft op de eerste dag dat het kon al aangifte gedaan. "Ik doe het direct de eerste dag al, omdat je dan weet of je wat moet terugbetalen of niet. Daar kan je dan rekening mee houden."

"Op het laatst heb ik goed gekeken naar de voordeligste verdeling. Daar heb ik mee geschoven en toen kreeg ik bij de ene verdeling 500 euro terug en bij de andere 700 euro. Dat scheelt nogal wat geld. En als je op tijd aangifte doet en geld terugkrijgt, kan je dat geld meenemen naar je vakantie. Dat is een fijne meevaller."

Babyspullen kopen

Omdat Lisette zwanger is, vindt ze het nog belangrijker om te weten of ze moet betalen of dat ze geld overhoudt. "Ik wil graag weten hoeveel we kunnen uitgeven aan babyspullen. We hebben nu heel veel uitgaven die we moeten doen, maar stel je voor dat we veel geld moeten terugbetalen. Dan wil je dat wel op tijd weten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

40 procent mensen laat belastingaangifte door iemand anders doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore