Ga naar de inhoud
Economie

Hoekstra en Le Maire leggen ruzie Air France-KLM bij

Beeld © ANP

Nederland en Frankrijk gaan samen kijken naar de toekomst van Air France-KLM. De twee verantwoordelijke ministers Wopke Hoekstra en Bruno Le Maire hebben vanochtend een gesprek gehad om de oplaaiende ruzie over het bedrijf te sussen. Of de kou helemaal uit de lucht is, blijft de grote vraag.

Op een persconferentie na afloop van het gesprek ging het vooral over de toekomst. "We delen een gezamenlijk doel. Namelijk van Air France-KLM de meest succesvolle luchtvaartmaatschappij ter wereld te maken", aldus Le Maire, de Franse minister van Economie en Financiën. "Vandaag slaan we een pagina naar een nieuw hoofdstuk om." Er is een plan gemaakt over de te volgen koers dat eind juni ingaat. 

"Ik ben ervan op de hoogte dat de stappen die de Nederlandse staat heeft genomen verkeerd kunnen ogen. Maar we hadden op geen enkele manier slechte bedoelingen", zei Hoekstra (Financiën, CDA), die ook in het Frans sprak.

Fransen ziedend

De relatie tussen Nederland en Frankrijk raakte deze week ernstig bekoeld vanwege de stap van het kabinet Rutte III om een belang van 14 procent in Air France-KLM te nemen. De Fransen waren hier niet over ingelicht, en reageerden ziedend op het besluit.

De Nederlandse staat besloot op 15 februari tot een geheime operatie om een net zo groot belang als de Fransen in het moederbedrijf van KLM te nemen. 

Vriendelijke woorden

Volgens verslaggever Roel Schreinemachers, die bij de persconferentie aanwezig was, viel het op dat de beide ministers zeer vriendelijke woorden gebruikten. "Het was ze vooral te doen om het gemeenschappelijk belang. Ze benadrukten dat ze van Air France-KLM succesvol willen maken en een van de succesvolste maatschappijen ter wereld."

Hoe vriendelijk de woorden van beide ministers ook waren, Schreinemachers denkt niet dat het hele gesprek van deze ochtend in die sfeer is verlopen. "Reken er maar op dat het er vanochtend achter de schermen stevig aan toe is gegaan. De Fransen waren de afgelopen dagen heel erg chagrijnig, ze voelden zich overvallen door de Nederlandse actie en noemden het 'geniepig'. Daar was vandaag niets van te merken."

Air
Lees ook:
Air France-KLM-inkoop: een operatie in het grootste geheim

Kou uit de lucht?

Veelzeggend was Hoekstra's reactie op een vraag waarom de Franse overheid niet was geïnformeerd over het feit dat Nederland een belang van 14 procent in de vliegtuigmaatschappij nam. "Wat wij nu willen: naar de toekomst kijken. Een beter bedrijf bouwen. Met de belangen zoals die nu zijn", ontweek Hoekstra de vraag.

De grote vraag is of de kou nu echt uit de lucht is. "Ik denk dat er meer nodig is dan een gesprek van 1,5 uur om te lucht echt te klaren", zegt Schreinemachers. "Maar ze hebben allebei ook nagedacht: het is in niemands belang als Frankrijk en Nederland rollend over straat gaan. Naar buiten toe willen ze uitstralen dat alles in orde is, maar reken er maar op dat hier achter de schermen nog wel over wordt doorgepraat."

Beleggers zijn in ieder geval positief over de uitkomsten van het gesprek. Het aandeel AirFranceKLM stijgt met 4 procent.