Economie

Maersk opent terminals weer maar is hack nog niet te boven

30 juni 2017 13:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De terminal op de Tweede Maasvlakte functioneert nog niet. Beeld © ANP

Containerbedrijf Maersk opent de containerterminal op de Maasvlakte weer, maar de terminal op de Tweede Maasvlakte blijft nog dicht.

Deze is volledig geautomatiseerd en het bedrijf heeft nog geen manier gevonden om de gevolgen van de cyberaanval met Petya-ransomware te omzeilen.

Dat zal ook nog wel even duren, laat een woordvoerster van APM's moederbedrijf Maersk weten. APM vangt dit op door in andere havens te laden en te lossen

Schepen naar Antwerpen

Ten minste een schip van het grootste containerbedrijf ter wereld gaat vandaag naar de haven van Antwerpen, om te lossen. Later gaat het schip alsnog naar Rotterdam, maar dan om een lading aan boord te nemen, vertelt een woordvoerster van de Antwerpse haven. 

In de net geopende terminal op de Maasvlakte is het op dit moment alleen maar mogelijk om producten voor de export per vrachtwagen aan te leveren. 

Wereldwijd weer aan het opstarten

Hoeveel schepen er naar een andere haven worden gedirigeerd door Maersk, wil de woordvoerster van Maersk niet zeggen. Het bedrijf Eurogate, Maersk's partner in Hamburg, was niet bereikbaar voor commentaar. Naar Amsterdam zullen er in ieder geval geen schepen gaan, de schepen van Maersk zijn te groot voor de sluizen bij IJmuiden. 

Thumbnail

De losinstallaties van APM op de Tweede Maasvlakte staan er nog werkeloos bij. (Foto: ANP)

Terminal-bedrijf APM is er inmiddels in geslaagd om in bijna al zijn havens wereldwijd de boel weer op te starten. De 'Petya-hack' had onder meer als gevolg dat het hele mailverkeer in het bedrijf eruit lag, waardoor medewerkers onder meer via Whatsapp en hun privémailadressen met elkaar moesten communiceren. 

'Ladingen staan stil'

De Nederlandse logistieke branchevereniging EVO Fenedex denkt dat veel bedrijven last hebben van de problemen bij het containerbedrijf. "Ladingen staan stil of zitten vast in schepen", zegt een woordvoerder tegen het ANP. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van