Economie

Amsterdam: Airbnb en Booking niet bereid om regels na te leven

26 februari 2019 18:55 Aangepast: 26 februari 2019 21:09
Door afspraken te maken met Airbnb en Booking wil Amsterdam illegale verhuur tegengaan. Beeld © ANP

De gesprekken tussen de gemeente Amsterdam en de drie grote verhuurwebsites over de naleving van de nieuwe Amsterdamse verhuurregels zijn geklapt. Airbnb, Booking.com en Expedia zijn niet bereid om de maximale termijn van dertig dagen te handhaven.

Dat schrijft wethouder voor Wonen Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. Hij is 'teleurgesteld' dat de platforms, die volgens hem alles weten over hun gebruikers, zich niet willen inspannen om de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur na te leven. "De goedwillende verhuurders en huurders zijn hiervan de dupe."

Dertig dagen

Sinds dit jaar mogen eigenaren hun woning nog maximaal dertig dagen verhuren, tegenover zestig in het verleden. Met de nieuwe termijn wil Amsterdam het toerisme, door tegenstanders ook wel de 'rolkofferterreur' genoemd, in bepaalde drukke wijken terugdringen en de woning als verdienmodel minder aantrekkelijk te maken.

Volgens de wethouder zouden de platforms hun 'verantwoordelijkheid moeten nemen' om Amsterdam 'te behouden als prettige stad'. Niet alleen zou dit winst opleveren voor de inwoners, ook zouden zowel verhuurders als toeristen met meer zekerheid gebruik kunnen maken van de verhuursites.

Extra handhaving

Ivens had het liefst een gezamenlijke deal met de grote drie gemaakt, maar gaat Airbnb, Booking en Expedia nu afzonderlijk benaderen om één-op-één-afspraken te maken. In de tussentijd gaat de gemeente extra handhavers inzetten om illegaal woningaanbod op te sporen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amsterdam pakt Airbnb nog harder aan, licht toeristen van bed

Ook blijft Amsterdam er bij het Rijk op aandringen om een wettelijke registratieplicht voor woningverhuurders in te voeren, waaraan door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gewerkt. Daarnaast lobbyt het met andere steden die veel overlast ondervinden bij de Europese Commissie om gemeenten meer mogelijkheden te geven om illegale verhuur aan te pakken.

Afspraken afgelopen

De gemeente sprak de afgelopen maanden met de drie websites, nadat de vorige (individuele) afspraken zijn afgelopen. Zo blokkeerde Airbnb advertenties vorig jaar nog automatisch als de grens van zestig dagen werd bereikt. Overigens was het in de praktijk doodeenvoudig om de maximumtermijn te omzeilen door gewoon een nieuwe advertentie aan te maken.

Airbnb laat in een reactie weten dat het platform zich blijft inzetten op zowel 'samenwerking met Amsterdam' als op 'samenwerking met de andere platforms'.

De website heeft vorige week een waslijst aan voorstellen gedeeld om steden tegemoet te komen. Zo belooft het Amerikaanse bedrijf informatie met overheden te delen en te helpen met het afdragen van toeristenbelasting. Ook ontwikkelt het een nieuw systeem om misbruik tegen te gaan.

Nationale registratiewet

Booking zegt de afgelopen jaren 'intensief samengewerkt' te hebben met het stadsbestuur van Amsterdam om 'illegale verhuur via ons platform te voorkomen en te verwijderen'. Daarnaast is het 'blij' met de komst van de nationale registratiewet.

"We zijn vastbesloten om ons samen met zowel de gemeente Amsterdam als de nationale overheid in te zetten voor de afronding en uitvoering van deze wetgeving en blijven ons in de tussentijd houden aan de voor ons geldende wetgeving in Amsterdam."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore