Ga naar de inhoud
Economie

Kabinet bindt strijd aan met snelle huurstijging

Voor mensen met een middeninkomen is een stad als Utrecht onbetaalbaar geworden Beeld © Google Maps

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat huurwoningen in het middensegment (700 tot 1000 euro huur per maand) betaalbaar blijven. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wil gemeenten de mogelijkheid geven om op een 'noodknop' te drukken als de prijzen de pan uit rijzen.

In steden als Amsterdam en Utrecht staat de woningmarkt zwaar onder druk. Huurprijzen in de vrije sector stijgen hard. Daardoor kunnen mensen met een middeninkomen, zoals agenten en verplegers, bijna geen betaalbare huurwoningen vinden. 

Om ook tegemoet te komen aan die groep, namen de coalitiepartijen in het regeerakkoord op dat er meer middenhuurwoningen moeten worden gebouwd. Maar dit beleid werkt alleen als de huurprijzen niet direct na de oplevering fors omhoog gaan.

Noodknop

Minister Kajsa Ollongren wil gemeenten een noodknop geven, oftewel: een tijdelijke maatregel. Ze wil dat gemeenten afspraken maken met beleggers die middenhuurwoningen bouwen. Mochten de huren te hard stijgen nadat een woning is opgeleverd, dan kunnen gemeenten dat met die 'noodknop' tegenhouden. Het is nog niet vastgesteld bij welk huurniveau dat precies moet gaan gebeuren. 

Ook wordt gekeken of de maatregel kan worden gebruikt voor speculanten die de prijzen van bestaande huurwoningen opschroeven tot een onacceptabel niveau. Deze cowboys die met woekerhuren snel geld willen verdienen, zullen mogelijk strenger worden aangepakt.

Aanpakken scheefwonen

Het kabinet heeft verder besloten om scheefwonen aan te pakken. Sociale huurwoningen zijn bestemd voor huishoudens met een inkomen van minder dan 38.000 euro per jaar. Wanneer huurders fors meer verdienen – te denken valt aan twee keer modaal ofwel zo'n 65.000 euro – kan de huur sneller worden verhoogd naar het maximale niveau. Ook dit onderdeel van het kabinetsbesluit moet nog nader worden uitgewerkt.

Dat geldt ook voor het besluit dat meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen eerder in aanmerking kunnen komen voor een sociale huurwoning. Nu mogen zij voor een sociale huurwoning maximaal 38.000 euro op jaarbasis verdienen. In de toekomst zal dit bedrag hoger liggen. Alleenstaanden komen in de toekomst juist minder snel in aanmerking voor een sociale huurwoning, omdat zij minder hoge kosten hebben. Ook voor hen is er nog geen nieuwe grens vastgesteld. 

Tot slot moet het kabinet het sociaal huurakkoord overnemen dat is gesloten door de woonbond en Aedes, de koepel van woningcorporaties. Zij spraken af dat de huur van sociale huurwoningen met niet meer dan de inflatie mag stijgen.