Economie

Surinaamse Nederlanders banenkampioen van minderheden

23 februari 2019 08:20 Aangepast: 23 februari 2019 08:21
Beeld © iStock

Het percentage van mensen met betaald werk is eindelijk weer op het piekniveau van 2008, net voor het uitbreken van de grote crisis. Bijna 68 procent van de mensen tussen de 15 en 75 jaar heeft een baan.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS. Autochtone Nederlanders hadden met 69,1 procent het vaakst een betaalde baan.

In de lift

Mensen met een westerse migratieachtergrond hadden in 65,5 procent van de gevallen een baan, van burgers met een niet-westerse achtergrond had 60,9 procent betaald werk.

Vooral die laatste groep zat de afgelopen jaren lekker in de lift. Op het dieptepunt in 2014 had slechts 55,2 procent van de niet-westerse mensen werk.

Goede tijden voor Turken en Marokkanen

Nederlandse Marokkanen hebben van alle minderheidsgroepen nog steeds duidelijk het minst vaak een baan, maar de groei zit er wel goed in. Met een arbeidsparticipatie van 57,4 procent zitten zij ver boven het niveau van voor de crisis.

Turkse Nederlanders doen het met 61,2 procent nog een stuk beter en ook dat is aanzienlijk meer dan in 2008 en zelfs ruim 8 procentpunt meer dan in 2014.

Nederlanders met een Surinaamse achtergrond doen het traditioneel van het beste op de arbeidsmarkt. 66,5 procent van hen is aan het werk. Opmerkelijk is wel dat juist de banenkampioenen onder de minderheden minder snel herstellen van de klap van de crisis. In 2008 had namelijk nog 68 procent van deze groep werk.

Mannen en vrouwen: een groot verschil

De Surinaamse Nederlanders doen het ook op een ander vlak goed: het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat werkt is in die groep het kleinst. Het gat is slechts 7,2 procentpunt, dat is minder dan onder autochtone Nederlanders (8,6 procent) en mensen uit de Caribisch Nederland (9,1 procent).

Bij Turken is dit verschil juist weer uitzonderlijk groot. 72 procent van de mannen is aan de slag, tegenover 49,7 procent van de vrouwen. Een gat van 22,3 procentpunt.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van