Economie

Belastingdienst heeft nog 6,5 miljard euro tegoed van wanbetalers

20 februari 2019 21:00 Aangepast: 20 februari 2019 21:02
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld © ANP

De achterstand die de Belastingdienst heeft bij het innen van belastingen, is vorig jaar verder opgelopen. In juni van vorig jaar stond een bedrag van ruim 6,5 miljard euro aan niet betaalde belastingen open.

Dat is een stijging ten opzichte van 2017, toen aan het eind van het jaar een bedrag openstond van 6,1 miljard. In de eerste zes maanden van vorig jaar, kwam daar bijna 450 miljoen euro bij, blijkt uit een overszicht dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) naar de Tweede Kamer stuurde

De achterstand die de fiscus heeft bij het innen van belastingen liep in dezelfde periode verder op. In totaal was er bij 2,9 procent van de vennootschaps-, omzet-, en motorrijtuigenbelasting en de loon- en inkomensheffingen een betalingsachterstand. In 2017 was dat nog 2,7 procent.

De 2,9 procent ligt net onder de grens van 3 procent achterstand die de fiscus zichzelf heeft gesteld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst kan risico-aangiftes mkb niet controleren

Minder snel kwijtschelden

Dat het bedrag aan belastingen dat niet meteen geïnd wordt is gestegen, komt door een nieuwe aanpak bij de Belastingdienst, schrijft Snel. Het gaat om 'dynamisch monitoren', een methode die sinds enkele jaren wordt gebruikt.

Als een burger of bedrijf niet meteen betaalt, wordt deze een tijdje in de gaten gehouden om te zien of er iets veranderd waardoor de belastingschuld wel afgelost kan worden.

Hierdoor duurt het langer voordat een schuld wordt afgeboekt en stijgt dus het percentage van betalingsachterstanden, legt de staatssecretaris uit. Uiteindelijk wordt volgens Snel door de aanpak meer belasting geïnd, omdat schulden minder snel worden kwijtgescholden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van