Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

S&P somber over Curaçao vanwege La Isla-raffinaderij

19 februari 2019 08:50 Aangepast: 19 februari 2019 09:16
De raffinaderij op Curaçao, onderdeel van het conflict. Beeld © ANP

Kredietbeoordelaar S&P is somber over de economie van Curaçao en verlaagt de kredietstatus van het land. De belangrijkste reden voor de verlaging is de groeiende onzekerheid over de toekomst van de La Isla-raffinaderij op het eiland. Dat drukt de economische groei in de komende jaren, meldt S&P.

Crisis in buurland

De verlaging wordt indirect vooral veroorzaakt door de crisis in buurland Venezuela. De raffinaderij wordt gehuurd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA, die weer last heeft van strenge Amerikaanse sancties. Op dit moment ligt de raffinaderij stil.

Het contract met PDVSA loopt dit jaar af, en het is de Curaçaose overheid nog niet gelukt om een nieuwe huurder te vinden. 

Drukmiddel olie

De VS hebben Venezuela strenge sancties opgelegd omdat president Nicolas Maduro weigert plaats te maken voor Juan Guaidó. Olie wordt door de VS als drukmiddel gebruikt om Maduro tot aftreden te dwingen.

Onder de sancties is het verboden zaken te doen met PVDSA. En daar houdt zelfs de Russische Gazprombank zich aan, werd gisteren bekend. Rusland steunt Maduro, maar de bank is uiteindelijk banger voor sancties van de VS, meldt Reuters

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis Venezuela zorgt voor hoofdbrekens over Curaçao

Vooruitzicht

S&P denkt niet dat er voorlopig een nieuwe afwaardering komt. De verwachting is verder stabiel, Curaçao staat er dankzij de sterke verbondenheid met Nederland en de bezittingen van pensioenfondsen goed voor.

Er zit wel een fikse adder onder het gras: als het niet lukt om een nieuwe gebruiker voor de raffinaderij te vinden en daarmee de groei van de toch al matig presterende economie van het eiland verder wordt raakt, dan verlaagt de kredietbeoordelaar de status mogelijk verder in de komende 12 tot 24 maanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van